maandag 2 juli 2012

3 NAVO-soldaten doodgeschoten door man in Afghaans politieuniform in zuiden Afghanistan

Een individu in een uniform van de Afghaanse politie heeft zondag in het zuiden van Afghanistan 3 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht zondag in een verklaring bekendgemaakt. De persoon keerde zijn wapen tegen ISAF-soldaten.

“An individual wearing an Afghan National Civil Order Police uniform turned his weapon against International Security Assistance Force servicemembers in southern Afghanistan today, killing three service members.

The incident is under investigation.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De ISAF maakte de exacte locatie van het incident en de nationaliteit van de slachtoffers niet bekend.

Radio Free Europe bericht dat de NAVO meldt dat de schutter na de aanval gewond raakte en werd gearresteerd.

De ISAF onderzoekt nog of de aanvaller echt een politieagent is, of niet.

In het zuiden van Afghanistan zijn voornamelijk Amerikaanse en Britse troepen gestationeerd.

De Afghaanse Civil Order Police werd in 2006 opgericht als een elite-eenheid om rellen te bestrijden.

Nederlandse politietrainers in Afghanistan trainen deze afdeling van de politie niet. Zij trainen alleen leden van de Afghaanse GeĆ¼niformeerde Politie (Afghan Uniformed Police/AUP) en de Afghaanse verkeerspolitie.

Nederlandse politietrainers zijn verder alleen actief in de Afghaanse hoofdstad Kabul en de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, en niet in het zuiden van Afghanistan.

Verslaggevers melden bij dit soort "green on blue"-incidenten dat ze het vertrouwen tussen buitenlandse troepen en hun Afghaanse collega's ondermijnen.

Leden van de ISAF-veiligheidsmacht trainen Afghaanse soldaten en agenten om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan in een transitieproces stapsgewijs over te dragen.

De krant The Australian meldt dat bij 18 "green-on-blue"-incidenten dit jaar minstens 26 buitenlandse soldaten zijn gedood.

"The deaths take the toll this year in "green-on-blue" killings - in which Afghan forces turn their weapons against their Western allies - to at least 26, in a total of 18 such incidents."