zondag 1 januari 2012

Ruim 560 buitenlandse militairen bij missie in Afghanistan gedood in 2011

De strijd in Afghanistan heeft het afgelopen jaar aan 566 buitenlandse troepen het leven gekost. Dit is het op een na hoogste aantal in een jaar sinds de oorlog in oktober 2001 begon. In 2010 kwamen 711 buitenlandse soldaten om het leven.

Onder de doden zijn volgens de onafhankelijke website Icasualties 417 soldaten uit de Verenigde Staten en 46 uit Groot-Brittanniƫ.

De Amerikanen leveren volgens cijfers van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO met 90.000 soldaten de grootste bijdrage aan de ISAF-veiligheidsmacht, gevolgd door de Britten met 9.500 manschappen.

Beide landen zijn actief in het zuiden van Afghanistan waar de strijd hevig is. De VS hebben een groot deel van hun troepen in het oosten, een regio die ook bekend staat als uitermate gewelddadig.

De ISAF heeft tot taak de Afghaanse regering te helpen om voor veiligheid en wederopbouw te zorgen in het al 32 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Afghanistan.

Geweld
Het persbureau AFP meldt dat Commandanten van de International Security Assistance Force zeggen dat het geweld in Afghanistan afneemt sinds de Verenigde Staten 33.000 extra grondtroepen in 2010 hebben gestuurd.

Maar de Verenigde Naties hebben volgens AFP verklaard dat het geweld in Afghanistan juist toeneemt.

Het aantal doden onder de buitenlandse troepen is volgens AFP erger geworden door een aantal verwoestende aanvallen, waaronder de aanslag met een autobom in oktober op een konvooi van de ISAF in Kabul waarbij 17 doden vielen, en het neerhalen van een helikopter in de provincie Wardak in augustus, waarbij 30 Amerikanen de dood vonden.

Recente aanvallen van de Taliban op burgerdoelen en internationale troepen geven voer aan de voorspellingen van analisten dat er waarschijnlijk meer bloed zal vloeien als de NAVO de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land verder overdraagt aan Afghaanse strijdkrachten in het transitieproces.

Het is de bedoeling dat Afghanistan eind 2014 zelf verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in heel het land, en dat dan de laatste gevechtstroepen van de VS en NAVO vertrokken zijn.

Andere slachtoffers
AFP meldt verder dat sinds 21 maart 2011, het begin van het Afghaanse jaar, er volgens cijfers van de Afghaanse regering 1.400 politieagenten, 520 Afghaanse soldaten en 4.275 opstandelingen gedood zijn.

De Verenigde Naties meldden eerder dit jaar dat in de eerste helft van 2011 1.462 burgers werden gedood. Dit was een toename van 15% vergeleken met dezelfde periode in 2010.

Een jaarrapport over burgerslachtoffers wordt in midden januari verwacht.

Sinds de Verenigde Staten met steun van bondgenoten in oktober 2001 de aanval in Afghanistan openden om het bewind van de Taliban af te zetten, zijn in totaal 2.846 buitenlandse soldaten om het leven gekomen door het conflict in het Aziatische land.

De aanleiding voor de inval in Afghanistan waren de aanslagen van Al-Qaida van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. De Taliban boden onderdak aan Al-Qaida-leider Osama bin Laden en zijn terreurnetwerk.

Zie ook:
2010 dodelijkste jaar voor buitenlandse militairen en burgers in Afghanistan
Aantal burgerdoden Afghanistan opnieuw toegenomen