donderdag 28 april 2011

36 NAVO-ISAF-militairen in twee jaar gedood door Afghaanse soldaten en agenten

Afghaanse militairen en politieagenten hebben de afgelopen twee jaar 36 soldaten van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan omgebracht en de frequentie van dit soort incidenten neemt toe.

Dat meldt de nieuwszender CNN. De oorzaak ligt volgens de NAVO voor een groot deel bij “combat stress” waaraan de daders leden.

De claim van de Taliban dat de Afghaanse piloot die woensdag in Kabul acht Amerikaanse soldaten en een Amerikaanse contractarbeider doodschoot uit hun gelederen afkomstig is, is volgens CNN gebruikelijk geworden, ook als de NAVO later onder de aandacht brengt dat de schutter handelde vanuit een persoonlijk motief.

Van de 16 incidenten die de NAVO heeft onderzocht waarbij Afghaanse strijdkrachten op NAVO-personeel vuurde, vloeiden er volgens de verdragsorganisatie acht voort uit gevechtsspanningen, combat stress, van de kant van de Afghaanse aanvaller.

De andere acht onderzoeken geven geen uitsluitsel over het motief van de dader.

Verslaggevers melden als oorzaak van dit soort incidenten dat er een conflict tussen de betrokken militairen aan vooraf is gegaan of dat de aanvaller een infiltrant is van de Taliban.

Omdat dit soort incidenten steeds vaker gebeuren vrezen functionarissen dat dit het vertrouwen kan ondermijnen tussen de NAVO-troepen en de Afghanen die opgeleid worden om mogelijk de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun land over te nemen.

Aanvallen
Geweld tussen buitenlandse militairen en leden van Afghaanse veiligheidsdiensten komt steeds vaker voor.

Incidenten door dit weblog verzameld:

Op 27 maart 2009 schiet een Afghaanse soldaat twee Amerikaanse militairen dood in Camp Shaheen bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Vijf Britse militairen werden op 4 november 2009 gedood door een Afghaanse politieman in Helmand.

2010
Twee Amerikaanse trainers werden in juli 2010 doodgeschoten

Op 13 juli doodde een Afghaanse soldaat met een geweer en een raketgranaat drie Britse Ghurka-soldaten in Nahr-e-Saraj, ten noorden Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

Vier andere militairen van de 1st Battalion The Royal Gurkha Rifles raakten gewond. De dader wist vervolgens de basis te ontvluchten. De Taliban eisten de aanslag op.

25 augustus Een Afghaanse chauffeur schiet twee Spaanse politieagenten van de Guardia Civil en een Spaanse tolk dood in de noordwestelijke provincie Badghis. De Afghaan, een chauffeur van Spaanse troepen, komt ook om bij het incident.

Op 29 november doodde een agent van de Afghaanse grenspolitie zes Amerikaanse militairen voordat hij door anderen werd neergeschoten.

Ook in november werden twee Amerikaanse mariniers gedood.

2011
Op 18 januari doodde een Afghaanse militair de Italiaanse korporaal Luca Sanna in het district Bala Murghab in de noordoostelijke provincie Badghis. Een andere Italiaan raakte gewond.

Op 8 februari opende een Afghaanse soldaat in de noordelijke provincie Baghlan het vuur op Duitse collega’s. Drie Duitse militairen vonden de dood. Ook de aanvaller werd doodgeschoten.

4 april: Een Afghaanse agent schiet twee Amerikaanse militairen dood in de Noord-Afghaanse provincie Faryab.

Op 27 april schiet een Afghaanse piloot 8 Amerikaanse soldaten en een Amerikaanse contractarbeider dood op het vliegveld van Kabul.

12 mei: Een Afghaanse militair schiet twee Amerikaanse soldaten dood in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand.

31 mei: Een Afghaanse soldaat schiet in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan een 25-jarige Australische korporaal dood.

Verslaggevers zeggen dat dit soort incidenten ontstaan na een conflict tussen de betrokken militairen, of worden toegeschreven aan opstandelingen die zijn geïnfiltreerd in het leger of de politie.