woensdag 27 april 2011

Afghaanse piloot schiet 8 NAVO-ISAF-militairen uit VS dood op vliegveld Kabul

Een Afghaanse piloot heeft op de militaire luchthaven van Kabul een vuurgevecht geleverd met NAVO-ISAF-soldaten. Daarbij kwamen acht Amerikaanse NAVO-ISAF-soldaten om. Ook de aanvaller werd gedood.

Bij de schietpartij bij de Afghan Air Force Headquarters in Kabul kwam ook een contractarbeider uit de VS om.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de slachtoffers Amerikanen zijn. Ze maakten deel uit van de NAVO trainingsmissie voor Afghanistan.

Het Afghaanse ministerie van Defensie zegt dat het geweld uitbarstte na een conflict tussen een piloot van de Afghaanse luchtmacht en Amerikaanse militairen. Het gebeurde in een gebouw dat in gebruik is bij de Afghaanse luchtmacht.

Twee Afghaanse soldaten raakten gewond bij het incident, aldus Afghaanse media.

De NAVO meldt dat het incident plaatsvond bij het North Kabul International Airport waar het NATO Air Training Command Afghanistan is gevestigd. Dit is een onderdeel van de NAVO trainingsmissie voor Afghanistan.

De NAVO zegt dat een “quick reaction force” ingreep bij het incident.

De ISAF-slachtoffers maken deel uit van de NAVO Trainingsmissie voor Afghanistan (NTM-A), die verantwoordelijk is voor de opleiding van Afghaans veiligheidspersoneel.

Op de luchthaven zorgen onder meer Belgische soldaten voor de beveiliging. Het Belgische ministerie van Defensie liet eerder vandaag weten dat alle Belgen op de luchthaven ongedeerd zijn.

Een woordvoerder van Taliban zei dat de gedode Afghaanse soldaat een opstandeling was en een militair uniform droeg.

Het Afghaanse leger zegt dat de dader al twintig jaar bij de Afghaanse luchtmacht werkte. Hij had de rang van kolonel.

De BBC meldt dat het incident het dodelijkse is in een reeks aanvallen op buitenlanders door Afghaans personeel. Een verslaggever zegt dat het een enorme invloed heeft op het moreel van de soldaten.

Het is het afgelopen jaar vaker voorgekomen dat Afghaanse soldaten of politieagenten aanvallen uitvoerden op buitenlandse militairen.

Volgens verslaggevers gaat het dan om een conflict tussen de betrokkenen, of een infiltrant.

Het kan in het algemeen de vertrouwensband verstoren tussen buitenlandse en Afghaanse troepen die samenwerken.

De schietpartij is opnieuw een incident waarbij Afghaanse militairen of agenten op hun buitenlandse collega’s schoten.

Verslaggevers melden dat het geweld de laatste tijd in Afghanistan verder toeneemt. Opstandelingen hebben het voornamelijk gemunt op Afghaanse overheidsgebouwen en provinciale bestuurders.

Vorige week werd het ministerie van Defensie in Kabul aangevallen door een schutter in een legeruniform die ook een bomvest droeg. Bij de aanval vielen drie doden.

Op 16 april kwamen bij een aanval op een militaire basis in het oosten van Afghanistan negen militairen om, waaronder vijf NAVO-soldaten.