dinsdag 19 augustus 2008

Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul

Bij een treffen met Taliban-strijders in het gewelddadige district Surobi ten oosten van Kabul zijn 10 Franse ISAF-militairen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. De Fransen kwamen in een hinderlaag terecht van de opstandelingen die ook verliezen leden.

De strijd in Surobi, ongeveer 50 kilometer ten oosten van Kabul, brak maandag uit en duurde tot dinsdag voort. Collega’s van de Fransen schoten te hulp en luchtsteun en “quick reaction forces” werden ingezet.

Een gezamenlijke patrouille van de Fransen en het Afghaanse leger liep in een hinderlaag in de Ozbin Vallei.

De gesneuvelde Fransen maakten deel uit van het 8e Régiment de parachutistes d'infanterie de marine (RPIMa) uit Castres, het 2e Régiment étranger de parachutistes (REP) uit Calvi en het Régiment de marche du Tchad (RMT) dat haar basis heeft in Noyon.

Bij de gevechten die uitbraken kwamen volgens verschillende bronnen ook meer dan 20 aanhangers van de Taliban om het leven.

Toen de Fransen eerder dit jaar besloten om extra militairen naar Afghanistan te sturen toonden de Taliban zich woedend, omdat er een afspraak zou zijn gemaakt om dat niet te doen.

Door waarnemers werd dit in verband gebracht met een eerdere gijzeling van Franse hulpverleners, of iets wat ooit door de Fransen toegezegd zou zijn.

De Franse president Sarkozy kondigde aan met spoed naar Afghanistan te reizen om zijn landgenoten daar een hart onder de riem te steken.

Reactie
De Socialisten die in Frankrijk in de oppositie zitten hebben meteen een debat aangevraagd over de Franse rol in Afghanistan.

De Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop toonde zijn blijk van medeleven over het verlies aan Franse levens.

In Afghanistan waren tot nu toe 12 Franse militairen gesneuveld.

De dood van de soldaten brengt het aantal dodelijke slachtoffers deze maand onder de buitenlandse troepen op 32.

Opinie
In Frankrijk ligt de missie bijzonder gevoelig. Eerder dit jaar bleek uit een opinieonderzoek dat maar liefst 68% van de bevolking tegen het sturen van extra soldaten was, maar 15% was voor.

Toch besloot president Nicolas Sarkozy Franse versterkingen te sturen, onder meer omdat hij een grotere rol wilde gaan spelen binnen de NAVO.
(Fransen tegen versterken van troepenmacht in Afghanistan).

Franse media meldden deze zomer dat het aantal Fransen in Afghanistan eind augustus zou oplopen tot 3.000, terwijl er vorig jaar volgens cijfers van de NAVO iets meer dan 1.000 militairen door Parijs waren uitgezonden naar het Aziatische land.

Verlies
Het is een van de grootste verliezen die de buitenlandse troepen in 24 uur leiden in Afghanistan sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

Op 28 juni 2005 vonden 16 Amerikanen de dood toen hun Chinook-helikopter werd neergehaald in de noordoostelijke provincie Kunar bij een reddingsoperatie. Ook drie van de 4 SEALS die op de grond om assistentie hadden verzocht kwamen in een vuurgevecht met de Taliban om het leven.

Op 16 augustus 2005 kwamen in de noodwestelijke provincie Herat 17 Spaanse troepen om toen hun transporthelikopter van het type Cougar AS532 verongelukte.

In september 2006 vonden 14 Britten de dood toen hun Nimroz-verkenningsvliegtuig verongelukte tihdens een missie boven de zuidelijke provincie Helmand.

Op 13 juli 2008 kwamen 9 Amerikaanse soldaten om het leven toen hun wachtpost werd aangevallen in de provincie Kunar.

Zie verder:
“Franse militairen geraakt door bommen van NAVO en vuur van Afghaans leger”