vrijdag 1 april 2011

Zes Amerikaanse militairen gesneuveld in Kunar in Oost-Afghanistan

Bij een operatie in de noordoostelijke Afghaanse provincie Kunar zijn woensdag en donderdag in totaal zes soldaten uit de Verenigde Staten omgekomen. Er wordt ook melding gemaakt van de dood van zes Amerikanen en 50 Taliban bij één actie

Zes militairen vonden de dood bij drie verschillende incidenten tijdens een operatie in de districten Sarkani en Marawara.

De zender ABC maakt echter ook melding van een gevecht in het oosten van de provincie Kunar dat uren duurde en waarbij zes Amerikanen zijn gesneuveld.

Eerder deze week werd al melding gemaakt van de dood dinsdag van twee Amerikaanse militairen in de provincie Kunar.

De gouverneur van de provincie, Said Fazlullah Wahidi, zei dat er ook 14 opstandelingen zijn gedood en tien gewond zijn geraakt.

Volgens de gouverneur is de operatie woensdag begonnen en wordt die uitgevoerd door een gezamenlijke Afghaans-Amerikaanse strijdmacht.

De operatie, een helikopteraanval in een onherbergzaam deel van de provincie Kunar, dicht bij de grens met Pakistan, is nog steeds gaande.

Zes doden bij één actie
Zes Amerikaanse soldaten zijn omgekomen bij één actie bij Operatie Strong Eagle III, in de provincie Kunar. Ook zeker 15 Amerikaanse soldaten raakten gewond. Er sneuvelden ook een Afghaanse soldaat en 50 taliban-strijders.

De militairen kwamen onder vuur te liggen tijdens een patrouille in een onherbergzame en gevaarlijke regio dicht bij de Pakistaanse grens.

Mike Boettcher, een verslaggever van het Amerikaanse nieuwsagentschap ABC, vergezelde de militairen van de 101 Luchtlandingsdivisie toen de aanval op woensdag 29 maart plaatsvond.

“Ze waren op patrouille dicht bij de grens toen ze vanaf drie kanten onder vuur werden genomen door Taliban-strijders,” aldus Boettcher, die de strijd beschrijft.

De troepen voerden een missie uit in een gebied, waar de Amerikanen grotendeels kleine bases verlaten hebben, om hun kracht te tonen.

Het hevige vuurgevecht duurde uren. Amerikaanse en Afghaanse militairen groeven zich in aan een modderige zijde van een heuvel.

Volgens Boettcher hebben de Amerikanen en Afghanen ongeveer 50 Taliban-strijders gedood en een radiohoofdkwartier verwoest.

Toen de strijd eindigde waren zes Amerikaanse soldaten en een Afghaanse militair gesneuveld, 15 anderen waren gewond geraakt.

Minstens zeven medische evacuatiehelikopters werden ingezet om de slachtoffers naar behandelcentra over te vliegen.

De operatie Strong Eagle III is nog steeds gaande, aldus generaal-majoor John F. Campbell, de bevelvoerder van de 101 Luchtlandingsdivisie. Hij zei dat de operatie werd ingezet omdat ze wisten dat hier veel opstandelingen huizen.

Volgens ABC zijn er in maart 30 Amerikaanse soldaten omgekomen in Afghanistan. Dit is meer dan het dubbele aantal van de maand ervoor.

Ondanks de verliezen is het moreel hoog, zo verklaarde generaal Campbell.

Vorige maand zei generaal David Petraeus, de commandant van de NAVO-ISAF en VS-troepenmacht, tegen het Amerikaanse Congres dat de vooruitgang die het afgelopen jaar in Afghanistan is geboekt breekbaar is en niet onomkeerbaar.

Geweld in Afghanistan escaleert vaak met de komst van warmer weer in de lente.