zondag 19 augustus 2012

Drie militairen uit Nieuw-Zeeland gedood in Bamyan in Afghanistan

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in de provincie Bamyan zijn zondag drie soldaten uit Nieuw-Zeeland van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO gesneuveld.

-Update: Onder de doden van de aanslag is een soldate met de Nederlandse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Jacinta Baker (26) had een Nederlandse moeder en een Nieuw-Zeelandse vader en woonde jarenlang in Nederland. -

De militairen reisden in een konvooi toen een bermbom explodeerde, zo meldt de krant New Zealand Herald.

De ISAF meldde eerder op de dag de dood van drie militairen in de Regio Oost-Afghanistan, maar maakte de nationaliteit van de slachtoffers en de exacte locatie van het incident niet bekend.

“Three International Security Assistance Force service members died following an improvised explosive device attack in eastern Afghanistan today. It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities.”

De gouverneur van Bamiyan, Habiba Sarabi, berichtte dat de ontploffing plaatsvond in het district Kohmard toen de troepen een patrouille uitvoerden.

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Defensie heeft de identiteit van de slachtoffers bekendgemaakt.

Het gaat om korporaal Jacinda Baker (26), soldaat Richard Harris (21) en korporaal Luke Tamatea (31).

Ze maakten deel uit van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Bamyan en waren sinds april 2012 in Afghanistan gestationeerd.

Alle drie dienden ze bij het 2nd/1st Battalion Royal New Zealand Infantry Regiment (2/1 RNZIR), die zijn thuisbasis heeft in Burnham.

De drie soldaten waren op slag dood toen hun pantserwagen van het type Humvee door de bermbom, die een enorme explosie veroorzaakte, werd geraakt.

Jacinda Baker is de eerste vrouwelijke Nieuw-Zeelandse soldaat die tijdens een actie om het leven komt sinds troepen naar Afghanistan zijn gestuurd.

Ze is de eerste Nieuw-Zeelandse die in een conflictgebied omkomt sinds de verpleegster Lesley Estelle Cowper van een Nieuw-Zeelands medisch team in 1966 in Vietnam omkwam.

Kritiek op Hongarije
Waarnemers in New Zeeland denken dat de Taliban vanuit de buurprovincie Baghlan binnendringen. Deze provincie wordt geleid door Hongarije, maar de Hongaren weigeren in de nacht te patrouilleren.

Eerder deze maand kwamen al twee soldaten uit Nieuw-Zeeland om het leven bij een aanval van opstandelingen in de provincie Bamiyan, die door Nieuw Zeeland wordt geleid.

Ook toen was er kritiek op de Hongaren vanwege hun passieve houding.

Momenteel zijn ongeveer 150 militairen uit Nieuw-Zeeland in Afghanistan gestationeerd.

De deelname van Wellington aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 10 Nieuw-Zeelandse soldaten het leven gekost.