zondag 11 november 2012

ISAF-soldaat uit Groot-Brittannië gedood bij insider attack in Helmand

Een aanvaller in een uniform van het Afghaanse leger heeft zondag in het zuiden van Afghanistan een militair van de International Security Assistance Force (ISAF) doodgeschoten.

Een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht meldt zondag: “An International Security Assistance Force service member died when an individual wearing an Afghan National Army uniform turned his weapon against ISAF service members in southern Afghanistan today.”

De ISAF meldde de exacte locatie van het incident en de nationaliteit van het slachtoffer niet. Dit wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

Naar het incident wordt een onderzoek ingesteld.

Het Afghaanse TOLO News bericht dat het schietincident plaatsvond in het district Nad Ali in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Er raakte ook een ISAF-soldaat gewond.

Said Malook, de commandant van het Afghaanse 215 Maiwand Army Corps, zei dat de twee ISAF-militairen afkomstig zijn uit Groot-Brittannië.

De aanvaller raakte gewond toen het vuur werd beantwoord.

De Afghaanse soldaat ging schieten tijdens een woordenwisseling.

Ahmad Zirak, woordvoerder van de provincie Helmand, vertelde aan TOLO dat het treffen plaatsvond in het district Nad Ali en dat het een gevolg was van een meningsverschil tussen een Afghaanse en een Britse soldaat.

Het Britse ministerie van Defensie heeft de dood van de militair bevestigd, zo meldt de BBC. De soldaat kwam om op de patrouillebasis Shawqat in het district Nad-e Ali.

Het slachtoffer diende bij The Royal Scots Borderers, 1st Battalion The Royal Regiment of Scotland.

Dit jaar zijn volgens de BBC meer dan 60 leden van de door de NAVO geleide ISAF-veiligheidsmacht bij insider attacks om het leven gekomen.

Onder deze doden zijn dit jaar 12 Britten, vergeleken met 1 Brit in 2011, 3 in 2010 en 5 in 2009.

"And this latest incident means the number of British servicemen killed by Afghan soldiers or police stands at 12 this year, compared with one in 2011, three in 2010, and five in 2009."

Waarnemers melden bij deze zogenoemde "green-on-blue-incidenten" of insider atacks dat ze het vertrouwen tussen coalitietroepen en Afghaanse troepen ondermijnen.

De oorlog in Afghanistan heeft dit jaar aan 378 buitenlandse soldaten het leven gekost.