zondag 20 maart 2011

Afghaanse bewaker schiet twee NAVO-ISAF-soldaten dood in Afghanistan

Bij een schietpartij in het zuiden van Afghanistan zijn zaterdag twee soldaten van de NAVO door een Afghaanse bewaker doodgeschoten. Ook de bewaker werd gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de International Security Assistance Force gemeld. De nationaliteit van de buitenlandse soldaten is nog niet bekendgemaakt. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

De meeste soldaten in het zuiden van het land zijn Amerikanen, Britten, Canadezen, Australiërs en Denen.

Geweld tussen buitenlandse militairen en Afghaanse veiligheidsdiensten komt vaker voor.

In november doodde een agent van de Afghaanse grenspolitie zes Amerikaanse soldaten voordat hij door anderen werd neergeschoten. Ook in november werden twee Amerikaanse mariniers gedood.

Twee Amerikaanse trainers werden in juli 2010 doodgeschoten

In juli 2010 doodde een Afghaanse soldaat met een geweer en een raketgranaat drie Britse militairen in de zuidelijke provincie Helmand. Hij wist vervolgens de basis te ontvluchten.

In januari 2011 schoot een Afghaanse soldaat een Italiaans militair dood in de westelijke provincie Badghis. Een andere Italiaan raakte gewond.

Op 8 februari 2011 opende een Afghaanse soldaat in de noordelijke provincie Baghlan het vuur op Duitse collega’s. Drie Duitse militairen vonden de dood. Ook de aanvaller werd doodgeschoten.

Dit soort incidenten ontstaan na een conflict tussen de betrokken militairen, of worden toegeschreven aan opstandelingen die zijn geïnfiltreerd in het leger.

De oorlog in Afghanistan heeft dit jaar aan 91 buitenlandse soldaten het leven gekost.