zondag 11 september 2011

77 Amerikanen gewond bij zelfmoordaanslag op NAVO-basis in Afghanistan


Een zelfmoordaanvaller in een vrachtwagen heeft zaterdag een aanslag gepleegd op een NAVO-gevechtspost in de provincie Maidan Wardak. Hierbij zijn zeker twee Afghaanse burgers omgekomen en 102 gewonden gevallen, waaronder 77 Amerikaanse soldaten.

De aanslag vond om 05:15 plaats in het district Sayed Abad, zo meldt het Amerikaanse leger. Volgens de NAVO raakten niemand levensgevaarlijk gewond.

Onder de gewonden zijn iets minder dan 25 Afghaanse burgers, aldus een verklaring van de ISAF.

Het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok bericht dat bij de aanslag 5 Afghaanse arbeiders om het leven zijn gekomen.

"Five Afghan workers were killed and 102 people, including 77 US soldiers, wounded in a suicide bombing in central Maidan Wardak province, officials said on Sunday."

Ook meldt Pajhwok dat volgens het districtsbestuur vier burgers, waaronder een 8-jarig meisje, en een politieman om het leven kwamen.

Het districtshoofdkwartier en een nabijgelegen kliniek werden compleet verwoest, zo vertelde Shahidullah Shahid, de woordvoerder van de gouverneur, aan Pajhwok Afghan News.

Majoor David Eastburn, een woordvoerder van het Amerikaanse leger, zei dat de ontploffing plaatsvond bij de toegang van een combat outpost”.

Hierbij raakten 89 mensen gewond. Er werd een gat van 6 meter geslagen in de muur.

Er wordt gemeld dat een meisje van drie jaar oud op weg naar een kliniek is overleden.

Doctor Muslim, de gouverneur van het district Sayed Abad in het zuidoosten van Maidan Wardak, zei dat de ontploffing ook zware schade heeft toegebracht aan de gebouwen van het districtsbestuur, en dat zijn kok onder de doden is.

Een boer uit de buurt zei dat hij juist de plaats van de ontploffing passeerde en van zijn fiets werd geworpen.

De ramen en deuren van meer dan 100 winkels en huizen in de buurt werden vernield door de explosie, aldus het districtsbestuur.

Een winkelier zei: “Een grote rookwolk steeg op naar de hemel en helikopters van buitenlandse troepen landden en stegen langer dan vijf uur op binnen de basis."

De Taliban hebben volgens Afghaanse media de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en zeggen dat dit de wereld aan de aanvallen van 11 september 2001 doet herinneren op de Verenigde Staten.