vrijdag 23 september 2011

Drie NAVO-soldaten Italië verongelukt in Afghanistan

Drie Italiaanse militairen zijn vrijdag bij een verkeersongeluk tijdens een patrouille in de stad Herat in het noordwesten van Afghanistan gedood. Een vierde Italiaan raakte ernstig gewond.

Dat heeft het Italiaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Bij het incident was een patrouille uit Italië in Herat betrokken.

De slachtoffers waren inzittenden van een voertuig van het type Lynx en maakten deel uit van een Afghaanse legereenheid. Het ongeval vond plaats in een zeer drukke straat. Het voertuig moest uitwijken en sloeg over de kop.

De soldaten maakten deel uit van een OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) dat Afghaanse militairen opleidt.

Ook op vrijdagmiddag raakte in Bala Murgab, in de noordwestelijke provincie Badghis, een Italiaanse soldaat licht gewond aan zijn schouder bij een treffen met Afghaanse rebellen.

En groot deel van de Italiaanse troepen in Afghanistan is gestationeerd in Herat en de andere provincies in het westen van het land.

De verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie in Herat werd in juli 2011 overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

De dood van de militairen brengt het totale aantal dodelijke Italiaanse slachtoffers sinds het land in 2004 deel ging nemen aan de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO op 44.