maandag 7 november 2011

ISAF-soldaat uit Spanje gedood bij missie in Afghanistan

Een Spaanse militair is zondag in Afghanistan doodgeschoten door een scherpschutter. Het incident vond plaats in de provincie Badghis in het noordwesten van het land.

Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het incident gebeurde ten zuidoosten van Ludina in Badghis.

Spaanse troepen, die Afghaans legerpersoneel opleiden, begeleidden een Afghaanse patrouille toen ze door een sluipschutter werden beschoten.

Het slachtoffer is de 35-jarige stafsergeant Joaquin Moya Espejo uit Cordoba. Hij werd door een kogel in zijn borst getroffen en raakte, ondanks zijn beschermende kleding, ernstig gewond.

Hij werd overgevlogen naar een militair hospitaal bij Forward Operating Base Todd maar overleed tijdens de vlucht.

Momenteel zijn meer dan 130.000 troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan gestationeerd, waaronder meer dan 1.500 Spanjaarden.

Spanje leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in de provincie Badghis, die tot de Regio West van de ISAF behoort.

De Spaanse missie in Afghanistan heeft aan 97 Spaanse soldaten en twee tolken het leven gekost.

Er vielen 79 doden bij twee vliegongelukken, 14 militairen kwamen om door aanvallen van opstandelingen, 2 kwamen om door verkeersongelukken en 2 stierven een natuurlijke dood.