woensdag 9 november 2011

Afghaanse soldaat schiet 3 Australische en 2 Afghaanse militairen neer in Uruzgan

Een Afghaanse militair heeft dinsdag in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan vijf collega’s, waaronder 3 Australiërs, met een raketwerper en een automatisch geweer neergeschoten. De militairen uit Australië raakten daarbij ernstig gewond.

Australische media melden dat de dader na de aanval in een voertuig op de vlucht is geslagen. Er wordt onder meer met onbemande vliegtuigen jacht op hem gemaakt, aldus de Brisbane Times.

De gewonde Australiërs werden eerst per helikopter overgebracht naar een medisch centrum in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Vervolgens werden ze voor verdere behandeling naar Kandahar getransporteerd.

De toestand van de gewonde Australiërs wordt stabiel genoemd.

Het incident vond plaats op de patrouillebasis Nasir, in de Charmestan Vallei in de provincie Uruzgan in zuidelijk Afghanistan.

Ongeveer 10 Australische soldaten van een mentorgroep, de Mentoring Task Force Three, namen met ongeveer 30 militairen van het Afghaanse leger een rustpauze op patrouillebasis Nasir. Daar opende de muitende soldaat het vuur op zijn collega’s.

Het is de derde keer dit jaar dat Australische troepen beschoten worden door een Afghaanse soldaat.

Op 29 oktober doodde een Afghaanse militair drie Australische soldaten in het noorden van de provincie Kandahar.