maandag 4 april 2011

"Afghaanse agent" doodt twee NAVO-soldaten uit VS in Noord-Afghaanse provincie Faryab

Twee militairen van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht zijn maandag in de noordwestelijke provincie Faryab door een Afghaanse politieman doodgeschoten.

Volgens de Afghaanse autoriteiten opende de Afghaanse agent het vuur tijdens een trainingsmissie met de buitenlandse soldaten. De slachtoffers zijn Amerikanen.

De NAVO heeft maandag verklaard dat de twee militairen zijn gedood door een agent van de Afghaanse grenspolitie.

De slachtoffers hadden samen met zes andere Amerikaanse soldaten een ontmoeting met de grenspolitie op een militaire basis in Maymana, de hoofdstad van de provincie Faryab.

De NAVO zei dat de aanvaller te voet vluchtte van de basis richting de woestijn.

Eerder waren er berichten dat de Amerikaanse soldaten mogelijk onder vuur waren genomen vanuit een huis in de buurt.

Een getuige vertelde dat andere leden van de grenspolitie ook op de vlucht sloegen na de moorden.

Lal Mohammad Ahmadzai, woordvoerder van de Afghaanse 303 Politie Zone, reageerde geschokt op het incident.

De aanval vond plaats nadat een tiental Amerikaanse militairen in hun pantserwagens naar het hoofdkwartier van de grenspolitie in Maymana waren gereden voor een routineontmoeting met de Afghanen.

Eerdere veklaring
Abdul Sattar Bariz, de plaatsvervangend gouverneur van de provincie, vertelde aan het persbureau Reuters dat “twee Amerikaanse soldaten werden gedood bij een controlepost door een lid van de Afghaanse grenspolitie”.

"Hij doodde ze toen ze hem onderwijs gaven in Faryab-Stad," aldus Abdul Sattar Bariz.

Maar generaal Habib Sayedkhil, een hoge politiefunctionaris in de noordelijke regio, zei dat er werd geschoten vanuit een huis in de buurt van de basis. Een politiebewaker vluchtte weg, maar hij zou niet hebben geschoten. Hij rende mogelijk weg uit angst.

Sayedkhil zei bovendien dat er geen kogelhulzen zijn gevonden in de buurt waar de Afghaanse agent zich bevond.

De NAVO zegt een onderzoek in te stellen.

Na de aanslag is de agent gevlucht.

Noorwegen leidt voor de NAVO de provincie Faryab en wordt daarbij ondersteund door Amerikanen.

Eerdere aanvallen
Geweld tussen buitenlandse militairen en Afghaanse veiligheidsdiensten komt vaker voor. Het is al verschillende keren eerder gebeurd dat een Afghaanse agent of soldaat het vuur opent op zijn mentors.

Op 27 maart 2009 schiet een Afghaanse militair twee Amerikaanse soldaten dood in Camp Shaheen bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Vijf Britse militairen werden op 4 november 2009 gedood door een Afghaanse politieman in Helmand.

Twee Amerikaanse trainers werden in juli 2010 doodgeschoten

Op 13 juli 2010 doodde een Afghaanse soldaat met een geweer en een raketgranaat drie Britse Ghurka-soldaten in Nahr-e-Saraj, ten noorden Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

Vier andere militairen van de 1st Battalion The Royal Gurkha Rifles raakten gewond. De dader wist vervolgens de basis te ontvluchten. De Taliban eisten de aanslag op.

25 augustus 2010 Een Afghaanse chauffeur schiet twee Spaanse politieagenten van de Guardia Civil en een Spaanse tolk dood in de noordwestelijke provincie Badghis. De Afghaan, de chauffeur van Spaanse troepen, komt ook om bij het incident.

Op 29 november 2010 doodde een agent van de Afghaanse grenspolitie zes Amerikaanse soldaten voordat hij door anderen werd neergeschoten. Ook in november werden twee Amerikaanse mariniers gedood.

In januari 2011 schoot een Afghaanse militair een Italiaans soldaat dood in de westelijke provincie Badghis. Een andere Italiaan raakte gewond.

Op 8 februari 2011 opende een Afghaanse soldaat in de noordelijke provincie Baghlan het vuur op Duitse collega’s. Drie Duitse militairen vonden de dood. Ook de aanvaller werd doodgeschoten.

Update:
4 april 2011 Een Afghaanse agent schiet twee Amerikaanse militairen dood in de Noord-Afghaanse provincie Faryab.

Op 27 april 2011 schiet een Afghaanse piloot 8 Amerikaanse soldaten en een Amerikaanse contractarbeider dood op het vliegveld van Kabul.

Een Afghaanse soldaat schiet op 12 mei 2011 twee Amerikaanse soldaten dood in Helmand.

31 mei Een Afghaanse soldaat schiet in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan een 25-jarige korporaal uit Australië dood.

Dit soort incidenten ontstaan na een conflict tussen de betrokken militairen, of worden toegeschreven aan opstandelingen die zijn geïnfiltreerd in het leger of de politie.