zaterdag 16 april 2011

Vijf NAVO-ISAF soldaten en vijf Afghanen gedood bij zelfmoordaanslag in Oost-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval ten westen van Jalalabad zijn zaterdagochtend tien soldaten omgekomen. Het gaat om vijf militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) en vijf Afghaanse soldaten.

Vier Afghaanse militairen en vier tolken raakten gewond.

De dader, die gekleed was in een Afghaans legeruniform, bracht zijn explosieven tot ontploffing voor de ingang van een militaire basis.

Afghaanse media melden dat de aanslag werd gepleegd in de oostelijke provincie Laghman. De provincie ligt iets ten westen van Jalalabad, de hoofdstad van de provincie Nangarhar.

Een Afghaanse functionaris zei dat de aanslag plaatsvond bij de militaire basis bij Gambery.

Een woordvoerder van de veiligheidsdienst van Laghman vertelde aan Afghaanse media dat de zelfmoordaanvaller de basis van het 201 Sellab Army Corps in Gambery Dasht (Gambery Desert) binnendrong.

Faizanullah Patan, de woordvoerder van de gouverneur van de provincie Laghman, zei dat zeven Afghanen waren omgekomen.

De NAVO maakte de dood van de vijf ISAF-militairen in een korte verklaring bekend. De identiteit van de buitenlandse slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Dat wordt altijd overgelaten aan het land van herkomst van de slachtoffers.

Een woordvoerder van de NAVO vertelde aan het persbureau AFP dat er ruim 100 ISAF-troepen op de basis in Laghman verblijven. Hun primaire taak is het mentoren van het Afghaanse leger.

Verslaggevers melden dat de Taliban momenteel met een campagne van zelfmoordaanvallen bezig zijn. In het hele land worden agenten, soldaten en aanhangers van de regering aangevallen. De afgelopen drie dagen werden zeker negen zelfmoordaanslagen uitgevoerd.

De Taliban hebben de aanslag opgeëist en zeiden dat de aanvaller een “slapende agent” was (sleeper agent) die al minstens een maand in het leger diende voordat hij zijn aanval uitvoerde. Dat meldt de BBC.

Het is het afgelopen jaar vaker voorgekomen dat Afghaanse soldaten of politieagenten aanvallen uitvoerden op buitenlandse militairen. Volgens verslaggevers gaat het dan om een conflict tussen de betrokkenen, of een infiltrant.

In het oosten van Afghanistan zijn voornamelijk Amerikaanse troepen gestationeerd.

Het aantal doden onder buitenlandse militairen in de oorlog in Afghanistan is dit jaar opgelopen tot 127.