donderdag 26 mei 2011

8 NAVO-soldaten uit VS gedood in Zuid-Afghanistan

Acht militairen van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht zijn donderdag gesneuveld toen ze in het zuiden van Afghanistan door een bermbom werden getroffen.

Nieuwe details die vrijdag bekend zijn gemaakt over de dood van de soldaten melden dat de troepen door twee opeenvolgende bermbommen werden geraakt. De tweede bom ging af toen soldaten zich naar de slachtoffers van de eerste explosie spoedden.

Generaal Abdul Raziq, de commandant van de Afghaanse grenspolitie, zei dat ook twee Afghaanse agenten sneuvelden en er twee gewond raakten.

De aanval vond plaats in het bergachtige district Shorabak, 19 kilometer van de grens met Pakistan, in de zuidoostelijke provincie Kandahar.

Bij de eerste explosie raakten enkele manschappen gewond. De tweede bom ging af toen anderen te hulp schoten.

Aanvankelijk werd donderdag eerst melding gemaakt van 7 doden, maar een achtste soldaat is aan zijn verwondingen bezweken.

Een woordvoerder van de ISAF meldde de dood van de ISAF-soldaten. De nationaliteit van de slachtoffers en de exacte plaats van het incident maakte de ISAF niet bekend.

Een functionaris vertelde aan het persbureau Associated Press dat het om Amerikaanse slachtoffers gaat.

"Seven International Security Assistance Force service members died following an improvised explosive device attack in southern Afghanistan today," meldde de ISAF in een korte verklaring.

Het is het ernstigste incident met buitenlandse troepen in een maand tijd, sinds een Afghaanse piloot acht Amerikaanse soldaten van de luchtmacht doodschoot in Kabul.

Zelfgemaakte bommen, "improvised explosive devices", zijn wapens die veelvuldig door de opstandelingen in Afghanistan worden ingezet. Ze zorgen voor meer dan de helft van de slachtoffers onder buitenlandse troepen.

In het zuiden van Afghanistan zijn voornamelijk Amerikanen, Britten en Canadezen gestationeerd. De strijd in het zuiden en oosten van het land is het hevigst.

Een helikopter van de ISAF-veiligheidsmacht verongelukte in het oosten van Afghanistan. Daarbij kwam 1 militair om.

Afghaanse media melden dat de helikopter in de zuidoostelijke provincie Paktika verongelukte.

De ISAF stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de crash.

Bijna 200 buitenlandse militairen zijn dit jaar in het Centraal-Aziatische land om het leven gekomen.

Sinds de oorlog in oktober 2001 begon zijn ongeveer 2.480 buitenlandse militairen in Afghanistan gedood, waaronder meer dan 1.580 Amerikanen.