vrijdag 13 mei 2011

Afghaanse politieman doodt twee Amerikaanse soldaten

Update: De Internationale Coalitie maakte vrijdag bekend dat bij de schietpartij in Helmand twee NAVO-soldaten zijn gedood door een Afghaanse agent. Eerder werd door Afghaanse media melding gemaakt van 1 dodelijk slachtoffer.

De twee waren mentors van een brigade van de Afghan National Civil Order Police, en werden donderdag gedood in de politiecompound toen ze aan de lunch zaten. Zo verklaarde de NAVO.

De schutter raakte zwaar gewond en verblijft momenteel in een hospitaal.

De NAVO verklaart: "The mentoring team was preparing to eat lunch with the ANCOP when a uniformed Afghan National Civil Order Policeman began shooting at ISAF service members, resulting in the two ISAF service member’s deaths. The shooter was seriously injured during the exchange and is currently in a medical treatment facility."

De namen en de nationaliteit van de slachtoffers en verdere details werden nog niet vrijgegeven.

Bij een ander incident kwam vrijdag een NAVO-militair in het zuiden van Afghanistan om door de ontploffing van een bermbom.

Eerder meldden Afghaanse media:

Een Afghaane agent heeft donderdag in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand een Amerikaanse militair doodgeschoten en drie anderen verwond. Vervolgens werd de Afghaan gedood door troepen.

Dat meldt het nieuwsagentschap Pajhwok. De schietpartij gebeurde na een handgemeen tussen de politieagent en de Amerikaanse militairen, zo vertelde een functionaris die niet met naam genoemd wilde worden aan Pajhwok.

Een VS-adviseur, Davis, bevestigde het schietincident. Hij zei dat de politieman als vergelding werd gedood door de Amerikanen.

De afgelopen twee jaar zijn zeker 36 militairen van de NAVO door Afghaanse agenten of soldaten omgebracht.

Volgens verslaggevers zijn de daders infiltranten van de opstandelingen, of gaat er een conflict tussen de betrokkenen aan vooraf.