dinsdag 31 mei 2011

Afghaanse militair schiet Australische NAVO-soldaat in Uruzgan dood

Bij drie verschillende incidenten zijn maandag vier NAVO-soldaten omgekomen. Een Afghaanse soldaat schoot een ISAF-soldaat dood in Uruzgan. Een soldaat sneuvelden door een helikoptercrash. Nog twee kwamen om door een bermbom.

Een man in een Afghaans legeruniform heeft in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan volgens het Australische leger een Australiër doodgeschoten. Dat meldt de Canberra Times.

De dader is na de aanval gevlucht. De ISAF en het Australische leger stellen een onderzoek in naar het incident.

Het slachtoffers is een 25-jarige korporaal uit Queensland. Hij werd vermoedelijk doodgeschoten toen hij op wacht stond met de Afghaanse soldaat.

De Taliban heeft verklaard dat de dader een opstandeling is.

Een tweede Australiër, een 27-jarige luitenant, kwam om bij een helikoptercrash ongeveer 90 kilometer van Tarin Kowt, de provinciehoofdstad van Uruzgan, in het zuiden van Afghanistan.

Het is nog niet bekend of het toestel van het type Chinook technische problemen had of dat het een actie was van opstandelingen. Het slachtoffer was een van de passagiers aan boord.

De dood van de militairen brengt het totaal aantal gesneuvelde Australiërs in Afghanistan op 26. Meer dan 170 soldaten raakten gewond in de al tien jaar durende oorlog in het land.

De Australische bevelhebber van het leger, Agnus Houston, noemde het een erg slechte dag voor de Australische strijdkrachten.

Nog twee ISAF-soldaten werden maandag in het oosten van het land gedood door een bermbom. De ISAF maakte de nationaliteit van de manschappen nog niet bekend.

Bij een zelfmoordaanslag op de basis van het Italiaanse Provinciaal Reconstructie Team in de stad Herat in het westen van het land raakten vijf Italianen gewond, waarvan 1 ernstig.

Dit jaar zijn ruim 200 buitenlandse militairen omgekomen in het Centraal-Aziatische land.

De afgelopen twee jaar zijn inmiddels ongeveer 40 buitenlandse soldaten door Afghaanse agenten of militairen gedood.

Omdat dit soort incidenten steeds vaker gebeuren vrezen functionarissen dat dit het vertrouwen kan ondermijnen tussen de NAVO-troepen en de Afghanen die opgeleid worden om mogelijk de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun land over te nemen.