zondag 30 oktober 2011

Afghaanse militair doodt 3 ISAF soldaten uit Australië en Afghaanse tolk

De aanval van de man in een Afghaans legeruniform heeft zaterdag het leven gekost aan 3 Australische ISAF-militairen en een Afghaanse tolk. Bij de aanslag vielen 7 gewonden. De aanvaller werd gedood.

De aanval vond plaats tijdens een ochtendparade op een vooruitgeschoven basis in Shah Wali Kot, in de zuidelijke provincie Kandahar, zo meldt de Australische krant The Age.

Onder de 7 gewonden zijn 3 Australiërs, twee tolken en twee soldaten van het Afghaanse leger. Een aantal gewonden zijn er ernstig aan toe.

De doden waren mentors van het Afghaanse leger. De aanvaller heeft vermoedelijk het vuur geopend op de parade met een automatisch geweer.

Het Afghaanse persbureau Khaama meldt dat Gen. Abdul Hamid, de commandant van 205 Atal Army in het zuiden van Afghanistan, het incident heeft bevestigd.

De soldaat van het Afghaanse leger die het vuur opende op de buitenlandse militairen diende al 3 jaar in het Afghaanse leger in het district Dehrawood.

Hij werd overgeplaatst naar Tarin-Kowt nadat hij was bevorderd tot luitenant, aldus dezelfde bron.

Dit jaar zijn vier Australische soldaten door een Afghaanse collega doodgeschoten.

De Australische missie in Afghanistan heeft aan 32 Australiërs het leven gekost. Er vielen 209 gewonden, waaronder 43 dit jaar.