zaterdag 1 oktober 2011

5 ISAF-soldaten uit Australië gewond in Afghanistan

Bij twee verschillende incidenten in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan zijn 5 Australische militairen gewond geraakt.

Het Australische ministerie van Defensie meldt dat de explosies eind september plaatsvonden in de valleien Karmisan en Mirabad in Uruzgan, aldus the Sydney Morning Herald op vrijdag.

Bij een explosie op 23 september raakten 3 soldaten van de Mentoring Task Force gewond toen ze met hun pantserwagen van het type Bushmaster op een bermbom reden.

De gewonden werden overgebracht naar het hospitaal in Tarin Kowt. Ze zijn intussen weer onder beperkte voorwaarden inzetbaar.

Het tweede incident vond plaats op 25 september. Twee soldaten raakten tijdens een voetpatrouille met Afghaanse soldaten gewond bij de explosie van een bermbom.

Ze werden overgebracht naar Tarin Kowt. Een van de soldaten is vervolgens voor verdere behandeling naar het Role Three Medical Facility in Kandahar getransporteerd.

De slachtoffers worden volgens Defensie zo laat gemeld omdat werd gewacht tot het einde van de operaties waaraan de militairen deelnamen.

Tot nu toe zijn dit jaar 34 Australische militairen gewond geraakt tijdens gevechtshandelingen. Het totaal aantal gewonden aan Australische kant staat sinds 2001 op 199.

De oorlog in Afghanistan heeft aan 29 Australiërs het leven gekost.