maandag 26 december 2011

Afghaan in legeruniform opent vuur op militairen NAVO


Bij een schietpartij tussen een Afghaanse man in een legeruniform en NAVO-soldaten zijn zaterdag in de provincie Farah in het westen van Afghanistan een aantal NAVO-militairen gewond geraakt. De aanvaller werd gedood.

Dat heeft een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) maandag gemeld. De schotenwisseling vond plaats in het district Bala Boluk in de provincie Farah.

Volgens de NAVO werden er geen militairen gedood.

De NAVO stelt samen met de Afghaanse autoriteiten een onderzoek in naar het incident.

Het Iraanse persagentschap Press TV meldt dat plaatselijke bronnen vertelden dat drie Amerikaanse soldaten werden gedood en er vijf gewond raakten bij de schietpartij.

Volgens deze bronnen vond die plaats bij een trainingsbasis in het district Pusht-Rod in de provincie Farah na een ruzie tussen soldaten van het Afghaanse leger en door de VS-geleide buitenlandse troepen.

De gouverneur van Pusht-Rod vertelde dat een Afghaanse soldaat werd gedood en een andere Afghaanse soldaat gewond raakte.

Een lid van de autoriteiten in Farah vertelde op basis van anonimiteit aan het Afghaanse nieuwsagentschap Bost News dat de aanval werd uitgevoerd door Mohammad Azim, een lid van het Afghaanse Nationale Leger (ANA).

(Dit kan natuurlijk de naam van de aanvaller zijn, opmerkelijk is dan wel dat hij ongeveer dezelfde naam heeft als de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie, generaal Mohammad Zahir Azimi (red.)).

De schietpartij vond volgens deze bron plaats in het dorp Passaw in het district Pusht-Rod.

Najibullah Najibi, woordvoerder van het “Zafar 207” bataljon bevestigde, het incident en vertelde aan Bost News dat vier Amerikaanse soldaten werden gedood.

“Najibullah Najibi, the “Zafar 207” Battalion’s spokesperson confirmed occurrence of this incident and told Bost News that four US troops killed when an Afghan soldier opened fire on them yesterday.”

Bakhtar News meldt dat generaal Mohaideen Ghori, commandant van de 207 Zafar legerdivisie, vertelde dat het incident plaatsvond op het hoofdkwartier van het Afghan National Army (ANA) in het district Bala Bolok in de provincie Farah.

Ghori sprak van een treffen tussen Afghaanse soldaten en ISAF-soldaten waarbij een Afghaanse militair om het leven kwam en 4 ISAF-militairen gewond raakten.

Volgens de NAVO zijn er geen buitenlandse soldaten omgekomen bij het schietincident.

Het persbureau AFP citeert een NAVO-woordvoerder: “We are aware of the incident in Farah province and we are still in the process of gathering all the facts. There were no Isaf fatalities,” zo zei sergeant Mike Montello.

De afgelopen jaren zijn zeker 36 buitenlandse militairen door leden van Afghaanse veiligheidsdiensten gedood.

Volgens verslaggevers ondermijnen dit soort incidenten het vertrouwen tussen buitenlandse trainers en hun Afghaanse rekruten.

Transitie
Soldaten van de International Security Assistance Force zijn in Afghanistan bezig om het Afghaanse leger en de Afghaanse politie op te leiden om in een transitieproces stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land van de NAVO over te nemen.

Het is de bedoeling dat eind 2014 al de gevechtstroepen van de VS en de NAVO uit Afghanistan vertrokken zijn.