woensdag 21 december 2011

5 NAVO-soldaten uit Polen gedood in Afghanistan


Bij een aanslag met een bermbom in het oosten van Afghanistan zijn woensdag 5 Poolse militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO om het leven gekomen.

Dat hebben Poolse media gemeld. De slachtoffers zaten in een voertuig dat door een bermbom werd geraakt in de buurt van de stad Ghazni, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Drie soldaten waren op slag dood. Twee andere soldaten overleden in een militair ziekenhuis.

De slachtoffers dienden bij de 20 Gemechaniseerde Brigade uit Bartoszyc, zo meldt het Poolse ministerie van Defensie in een verklaring.

De soldaten keerden terug van een bezoek aan het Mausoleum van Abdur Razzaq toen onder hun voertuig avn het type MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) M-ATV een krachtig geïmproviseerd explosief tot ontploffing kwam.

De militairen reden in een konvooi van 30 voertuigen toen de bermbom tot ontploffing kwam.

Jacek Sonta, woordvoerder van het Poolse ministerie van Defensie, heeft de dood van de 5 Polen aan het persbureau Associated Press bevestigd.

Hij zei dat de militairen op weg waren naar Ramza, in de Oost-Afghaanse provincie Ghazni.

Mohamad Ali Ahmadi, de plaatsvervangend gouverneur van Ghazni, zei dat de Poolse soldaten woensdagochtend bij een bijeenkomst aanwezig waren in het district Rawza, langs de hoofdweg van Kabul naar Ghazni.

De internationale troepenmacht ISAF meldde woensdag de dood van 5 soldaten.

De Taliban hebben via het persagentschap AFP de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Polen heeft ongeveer 2.500 troepen in Afghanistan gestationeerd. De deelname van het land aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 36 Poolse militairen het leven gekost.

Het is de dodelijkste aanslag op Poolse militairen sinds de oorlog in Afghanistan 10 jaar geleden begon.