woensdag 28 december 2011

Drie NAVO-militairen gedood in oosten Afghanistan

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in het oosten van Afghanistan zijn dinsdag drie soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO gesneuveld.

Dat heeft een woordvoerder van de ISAF woensdag bekendgemaakt. De ISAF meldde de nationaliteit en de exacte plaats van het incident niet.

The Washington Post meldt dat de Taliban de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist en hebben gezegd dat het doelwit een Amerikaans konvooi was.

Volgens de Taliban vond de aanslag plaats in de provincie Paktiya.

De provincie Paktiya wordt geleid door de Verenigde Staten.

Het grootste deel van de ISAF-troepen in het oosten bestaat uit Amerikanen. Verder zijn daar onder meer Tsjechen en Fransen gelegerd. Tsjechen zitten in de provincie Logar, Fransen in de provincie Kapisa.

Het aantal dodelijke slachtoffers dat dit jaar aan de kant van de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan is gevallen komt hiermee volgens een telling van Icasualties op 561.

Vorig jaar vonden in Afghanistan 711 buitenlandse militairen de dood.

Het is de eerste keer sinds de oorlog in Afghanistan in oktober 2001 begon dat het aantal doden in een jaar onder de buitenlandse soldaten is afgenomen.

The Washington Post maakt melding van 539 doden onder buitenlandse troepen in 2011. Dit aantal ligt beduidend lager dan in 2010.

Het aantal gewonden is volgens de krant wel hoog gebleven. Het is alleen licht gedaald vergeleken met vorig jaar, toen er meer dan 5.000 gewonden vielen.

Er zijn ongeveer 130.000 buitenlandse troepen in Afghanistan gestationeerd om de opstand te bestrijden, waaronder 91.000 Amerikanen.