vrijdag 16 maart 2012

12 ISAF-soldaten uit Turkije gedood bij helikoptercrash Afghanistan

De crash van een helikopter in Afghanistan heeft aan 12 Turkse militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO het leven gekost. Ook zeker twee Afghaanse burgers op de grond kwamen om.

De helikopter stortte neer op een huis in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Afghaanse media melden dat het toestel neerkwam op een appartementencomplex van drie verdiepingen. De twee gedode burgers zijn vrouwen. Ook twee vrouwen en een kind raakten gewond.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in de loop van de dag dat de twee dodelijke slachtoffers op de grond jonge meisjes zijn.

Majoor Samiullah van de brandweer zei dat onder de doden twee Afghaanse vertalers die voor de Turkse troepen werkten zijn. Het huis werd volledig verwoest.

Volgens ooggetuigen droegen de slachtoffers in de helikopter Turkse uniforms. Op de helikopter was een Turkse vlag geschilderd.

De helikopter die verongelukte was van het type Sikorsky. Het Turkse ministerie van Defensie heeft de dood van 12 van haar soldaten bevestigd, zo meldt de Associated Press.

"Twelve of our military personnel on board were martyred."

Generaal Mohammad Abdul Zahir, het hoofd van de afdeling criminaliteit van de 101st Asmaee Police Zone Headquarters, vertelde aan Pajhwok dat het ongeval plaatsvond in het district Bagrami, nadat de helikopter met technische problemen te kampen kreeg.

De Afghaanse politie zegt dat al de twaalf inzittenden van de helikopter om het leven zijn gekomen. Dit is door de NAVO in een verklaring bevestigd.

Een woordvoerder van de NAVO-ISAF zegt dat eerste verslagen erop wijzen dat er geen vijandelijkheden in de buurt waren.

"Twelve International Security Assistance Force service members died following a helicopter crash in Kabul province today.

The cause of the crash is under investigation, however initial reporting indicates there was no enemy activity in the area at the time of the crash.

It is ISAF policy to defer casualty identification procedures to the relevant national authorities."

De NAVO stelt een onderzoek in.

Turkije heeft ongeveer 1.800 troepen in Afghanistan gestationeerd. Het land leidt de Regio Capital van de ISAF-veiligheidsmacht en de Provinciale Reconstructie Teams in de provincies Wardak en Jowzjan.

Turkije wil niet vechten in Afghanistan. De Turkse strategie is vooruitgang boeken door wederopbouw en diplomatie.

Het is het tweede incident in Afghanistan waarbij soldaten uit Turkije om het leven komen.

Bij een verkeersongeluk in 2009 in het noorden van het land verongelukte de commandant van de Turkse troepen in Afghanistan en zijn adjudant.