donderdag 1 maart 2012

Man in uniform schiet twee NAVO-soldaten uit VS dood in zuiden Afghanistan

Twee personen hebben maandag in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan willekeurig het vuur geopend op militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO en Afghaanse veiligheidstroepen. Hierbij zijn twee ISAF-militairen omgekomen.

Dat heeft een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht bekendgemaakt. Een van de schutters droeg een uniform van het Afghaanse leger en is mogelijk soldaat. De ander droeg burgerkleding.

“Two individuals, one believed to be an Afghan National Army service member and the other in civilian clothing, turned their weapons indiscriminately against International Security Assistance Force and Afghan National Security Force service members in southern Afghanistan today, killing two ISAF service members.”

De ISAF maakte de nationaliteit van de slachtoffers niet bekend. Afghaanse media melden dat het incident plaatsvond in het district Zherai.

De nieuwszender CBS meldde in de loop van de dag dat Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat bij het schietincident twee Amerikanen zijn omgekomen en een derde gewond is geraakt.

Volgens CBS waren er drie aanvallers, waarvan mogelijk twee Afghaanse soldaten.

De twee personen in een Afghaans legeruniform zijn doodgeschoten, de schutter in burgerkleding raakte gewond, toen Amerikaanse militairen het vuur beantwoordden.

"Afghan and U.S. military officials confirm to CBS News that the dead were U.S. troops, and that a third American service member was wounded in the attack.

U.S. forces responded with gunfire and killed the two assailants in Afghan army attire, wounding a third Afghan shooter in civilian clothing."

Het incident vond plaats op een militaire basis in de provincie Kandahar.

Eerder werd gemeld dat een van de daders een leraar is en dat hij werd doodgeschoten door soldaten die meteen reageerden.

De Associated Press meldt dat een Amerikaanse functionaris op basis van anonimiteit heeft verklaard dat het om Amerikaanse slachtoffers gaat.

Hij zei dat “volgens functionarissen het mogelijk gaat om drie aanvallers, waarvan er twee zijn gedood en er mogelijk een is gearresteerd. Maar details zijn nog steeds onduidelijk”.

De BBC bericht dat een districtshoofd heeft gezegd dat de aanval werd uitgevoerd door een Afghaanse burger die onderwijs gaf aan Afghaanse soldaten die op de basis verblijven.

"But a district chief in the city's Zhari district said the killing was carried out by an Afghan civilian who taught Afghan soldiers and lived on the base."

Mohammad Mohssan, een woordvoerder van het Afghaanse leger in Kandahar, zei volgens het Canadese CTV dat een van de daders een soldaat was.

Hij zei dat het tweetal het vuur opende op een Afghaanse wacht in een beveiligingstoren, vervolgens de toren beklom en begon te schieten op NAVO-troepen.

Volgens Mohssan werden beide aanvallers gedood.

Het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok meldt dat de schietpartij plaatsvond in het gebied Sangsar in het district Zherai, aldus districtshoofd Niaz Muhammad Sarhadi.

Volgens Sarhadi schoten coalitietroepen vervolgens de aanvaller en een soldaat van het Afghaanse leger dood. Nog een soldaat raakte gewond.

Het Afghaanse blad Khaama meldt dat volgens Sarhadi een soldaat van het Afghaanse leger het vuur opende op coalitietroepen, waarbij zeker twee Amerikaanse militairen werden gedood.

Vorige week werden bij twee incidenten vier Amerikaanse NAVO-soldaten doodgeschoten door leden van Afghaanse veiligheidstroepen.

Een militair van het Afghaanse leger schoot vorige week donderdag in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan twee soldaten uit de VS dood nadat hij zich bij een demonstratie tegen de Koranverbrandingen aansloot bij demonstranten.

De dader van de aanslag van zaterdag in het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul, waarbij twee Amerikaanse ISAF-militairen werden gedood, is vermoedelijk de Afghaanse agent Abdul Saboor. Hij werkte voor de Afghaanse inlichtingendienst.

Zie ook:
Afghaanse agent doodde twee Amerikaanse ISAF-militairen in Kabul
Afghaanse soldaat schiet twee NAVO-soldaten VS dood tijdens Koranprotesten