zondag 25 maart 2012

7 agenten, NAVO-soldaat uit VS en tolk gedood door bermbom in Kandahar in zuiden Afghanistan

Zeven politieagenten, een buitenlandse militair en een Afghaanse tolk zijn zaterdag laat om het leven gekomen door de explosie van een bermbom in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

De slachtoffers voerden een voetpatrouille uit, aldus Shah Mohammad, een bestuursfunctionaris van het district Arghandab waar het incident plaatsvond.

CNN meldt dat de buitenlandse soldaat die is omgekomen een Amerikaan is en maakt melding van in totaal 8 dodelijke slachtoffers.

De gezamenlijke veiligheidspatrouille van de Afghanen en de NAVO arriveerde om de bermbom onschadelijk te maken.

De explosie vond plaats in het dorp Kuhak in Arghandab.

Niaz Muhammad, de politiecommandant van het district, zei volgens CNN: “Aan de politie was verteld dat er een IED lag. Toen ze het gebied bereikten om die onschadelijk te maken ontplofte de bom.

Met IED’s, improvised explosive devices, worden onder meer geïmproviseerde explosieven zoals bermbommen aangeduid.

CNN bericht verder dat het district grenst aan het district Panjwai, waar een Amerikaanse sergeant 17 burgers heeft doodgeschoten.

De explosie volgt op een dreigement een dag eerder door de Taliban, die zeiden in een email aan CNN dat ze “stevig wraak” zouden nemen voor de schietpartij van 11 maart in het district Panjwai.

De Taliban beweerden dat het recht niet gediend zal worden in Amerikaanse rechtbanken waarvan ze zeiden dat die “niet betrouwbaar” zijn.

"The explosion follows a threat a day earlier by the Taliban, who vowed in an e-mail to CNN to take "strong revenge" for the March 11 shootings in the Panjwai district. The Taliban claimed justice won't be served in U.S. courts which they said "are not reliable.""

Shah Mohammad vertelde volgens TOLO News dat de slachtoffers drie politieagenten zijn, vier leden van de zogenoemde “local police” en een tolk.

De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO maakte zondag melding van de dood van een van haar militairen door een bomaanslag zaterdag in het zuiden van Afghanistan.

Het persagentschap Khaama bericht dat het districtshoofd Haji Shah Mohammad Ahmadi zei dat het incident plaatsvond toen een konvooi van Afghaanse en NAVO-troepen het gebied passeerde.

Ahmadi zei dat zeker 2 politiecommandant van de “local police”, twee agenten van de local police, 3 agenten van de Afghaanse nationale politie en een NAVO-militair en een tolk omkwamen.

Een politieagent van de Afghaanse nationale politie raakte gewond.