woensdag 7 maart 2012

Zes ISAF-soldaten uit Groot-Brittannië gesneuveld in Afghanistan

Pantserwagen van het type Warrior: foto US government
Een zeer zware bom van vermoedelijk de Taliban in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan heeft dinsdag aan zes Britse militairen van de Ineternational Security Assistance Force (ISAF) het leven gekost.

Uit eerste verslagen zou het mogelijk gaan om een erg grote bom van de Taliban, zo meldt de BBC. De militairen voerden een patrouille uit in de provincie Kandahar.

De slachtoffers zijn vijf soldaten van het 3rd Battalion the Yorkshire Regiment en een van 1st Battalion The Duke of Lancaster's Regiment.

Het Britse ministerie van Defensie heeft in een verklaring gemeld dat de soldaten een veiligheidspatrouille uitvoerden in een pantserwagen van het type Warrior.

De explosie veroorzaakte “catastrofale schade” aan het voertuig.

Defensie meldde dat de soldaten "vermist" worden. Dit kan erop duiden dat de slachtoffers nog niet waren geïdentificeerd. Maar intussen zijn de verwanten van de militairen ingelicht.

De stoffelijke resten van de slachtoffers zijn overgebracht naar Camp Bastion bij Lashkar Gah, in de provincie Helmand, de grootste Britse basis in Afghanistan.

Het is het zwaarste verlies aan Britse levens in Afghanistan sinds 2006, toen een Nimrod-patrouillevliegtuig neerstortte in het zuiden van het land, waarbij al de 14 inzittenden de dood vonden.

De Britse minister-president David Cameron noemde het incident "een verschrikkelijk trieste dag voor ons land"zei. Hij prees de Britse militairen in Afghanistan en dat ze daar zijn voor de veiligheid van Groot-Brittannië.

De Britse deelname aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 404 Britse soldaten het leven gekost.