donderdag 17 april 2008

Gesneuvelde ISAF-soldaten in Kandahar waren Amerikanen

De twee ISAF-militairen die woensdagochtend bij een explosie omkwamen in de provincie Kandahar in Zuid-Afghanistan kwamen uit de Verenigde Staten. Ze maakten deel uit van een nieuwe eenheid die vorige maand naar Afghanistan kwam om te helpen in het zuiden.

Het zijn de eerste slachtoffers van het 24th Marine Expeditionary Unit sinds ze op 10 april aan hun missie begonnen. Dit vertelde Kelly Frushour van het Amerikaanse leger aan het persbureau AFP.

Het korps mariniers bestaat uit 2.300 militairen die deel uitmaken van de 3.200 extra soldaten die de VS naar het zuiden van het land sturen als versterking van de ISAF-veiligheidsmacht.

In het zuiden woest de opstand van de Taliban als hevigst aangemerkt en de NAVO en de deelnemende landen in het zuiden hebben verschillende keren om aanvullende troepen gevraagd daar van bondgenoten.

De VS besloten deze versterkingen zelf maar te sturen nadat ze herhaaldelijk tevergeefs bij bondgenoten hadden aangedrongen op deze versterkingen.

De 24th Marine Expeditionary Unit heeft als thuisbasis Camp Lejeune in de Amerikaanse staat North Carolina.

In 2008 zijn er nu 42 buitenlandse militairen van verschillende nationaliteiten omgekomen in Afghanistan. Vorig jaar verloren er ongeveer 220 hun leven in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

Zie ook
Opnieuw twee ISAF-soldaten omgekomen in Zuid-Afghanistan
VS willen zelf nog meer soldaten voor Afghanistan gaan leveren