maandag 14 april 2008

Twee Britse luchtmachtmilitairen gedood in Zuid-Afghanistan

Twee militairen uit Groot-BrittanniĆ« van de NAVO-ISAF zijn in de buurt van het vliegveld van Kandahar in Zuid-Afghanistan omgekomen door de explosie van een bermbom. Twee collega’s raakten gewond. Het gaat om leden van de Royal Air Force (RAF).

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie maandag gemeld. Er werd ter plaatse medische zorg verleend en al de vier slachtoffers werden overgebracht naar het veldhospitaal bij de luchtmachtbasis.

“Ondanks de beste zorgen van het medische team, overleden twee van de soldaten aan hun verwondingen,” aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie. De verwondingen van de andere twee worden niet levensbedreigend genoemd.

Volgens het ministerie waren de vier militairen zondag op patrouille in de buurt van de plaats Kandahar toen het voertuig waarin ze zaten werd geraakt door een explosief.

Het incident vond plaats op 2 kilometer ten westen van Kandahar Airfield, de grote luchtmachtbasis van de coalitie en de NAVO-ISAF in het zuiden van Afghanistan.

Een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht zei in een verklaring: “Onze gedachten zijn bij de familie en geliefden van de soldaten die zijn gedood door dit tragische incident, en eveneens bij die gewond zijn geraakt.”

Er zijn ongeveer 7.800 Britten in Afghanistan gelegerd. Het grootste deel daarvan bevindt zich in de provincie Helmand waar de opstand van de Taliban het hevigst wordt genoemd.

Daarnaast zijn er militairen verbonden aan het vliegveld van Kandahar waar de coalitie en de ISAF-veiligheidsmacht het grootste vliegveld in Zuid-Afghanistan hebben.

Hier is tevens het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht gevestigd.

Sinds het begin van de Britse deelname in 2001 aan de oorlog in Afghanistan zijn nu 93 Britse militairen om het leven gekomen.