zaterdag 5 april 2008

Militair van de ISAF uit Canada gesneuveld in Afghanistan

Door de explosie van een bermbom in het district Panjwayi in de zuidelijke provincie Kandahar is vrijdag een Canadese militair van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen. Dat heeft het Canadese ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Het slachtoffer is de 24-jarige soldaat Terry John Street uit Gatineau in Quebec. Hij maakte deel uit van “2nd Battalion of the Princess Patricia’s Canadian Light Infantry” die haar basis heeft in Shilo in Manitoba.

De Canadese minister van Defensie, Peter Gordon MacKay, condoleerde in een verklaring de familie en vrienden van de omgekomen soldaat.

Improvised explosive devices, die meestal worden afgekort met de term IED, vormen een toenemende dreiging sinds de Taliban steeds minder de rechtstreekse confrontatie aangaan met de buitenlandse troepen.

De Canadese generaal Guy Laroche zei: “We hebben de afgelopen paar jaar steeds vaker te maken gekregen met IED’s, maar we hebben er ook meer ontdekt”.

Hij zei verder dat de plaatselijke Afghaanse bevolking de Canadezen helpt door te vertellen waar sommige bommen liggen, maar het is moeilijk om de dreiging volledig weg te nemen.

Street is de 82ste militair uit Canada die in Afghanistan om het leven komt sinds het land in 2002 mee is gaan doen aan de oorlog in Afghanistan.

Canada neemt met ongeveer 2.500 manschappen deel aan de operatie van de International Security Assistance Force. Het grootste deel van de troepen is gestationeerd in de zuidelijke provincie Kandahar waar ze het Provinciaal Reconstructie Team leiden.

Agenten gedood
Vrijdag kwamen drie agenten en een burger om bij een zelfmoordaanslag in de provincie Helmand. Agenten gedood bij zelfmoordaanslag in Helmand

Een vrachtwagenchauffeur die brandstof vervoerde voor de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht verloor donderdag het leven in de oostelijke provincie Kunar toen hij met zijn truck op een bermbom reed.

Vorig jaar zijn bij geweld in Afghanistan 8.000 doden gevallen waarvan de meeste taliban-aanhangers waren. Ook ongeveer 220 ISAF-militairen en 825 agenten verloren het leven. Twintig procent van de slachtoffers was burger.