dinsdag 22 april 2008

ISAF-militair uit Groot-Brittannië gesneuveld in Helmand

In het zuiden van Afghanistan is maandag een Britse soldaat van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen. Zijn voertuig werd vermoedelijk geraakt door een mijn. Een collega van de man raakte gewond. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Het slachtoffer is Robert Pearson (22) van het “Queen's Royal Lancers Regiment”. Ondanks pogingen van een medisch team om hem te helpen werd zijn dood bij aankomst in het veldhospitaal van Camp Bastion vastgesteld.

Pearson maakte in de ochtend deel uit van het “Armoured Support Company Royal Marines” dat een herbevoorradingskonvooi beveiligde dat terugkeerde van Gereshk naar Camp Bastion bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

Robert “Chesney” Pearson was afkomstig uit Grimsby. Hij nam begin 2007 dienst in zijn plaatselijke regiment “The Queen's Royal Lancers”. Hier werd hij bestuurder van een verkenningsvoertuig van het type Scimitar.

De Britse minister van Defensie des Brown zei in een verklaring; “Soldaat Pearson was een veelbelovende jonge soldaat die een briljante loopbaan in het leger voor de boeg had. Zijn dood is een tragedie en ik was diep bedroefd toen ik het vernam.”

De afgelopen drie weken zijn er vijf soldaten uit Groot-Brittannië om het leven gekomen in Afghanistan, allemaal door bermbommen.

Bij recente incidenten verplaatsten de soldaten zich in lichtgepantserde landrovers. De soldaat die gisteren omkwam zat in een pantservoertuig van het type Viking, een beter gepantserd voertuig.

Sinds de Britten in 2001 mee zijn gaan doen aan de operaties in het Aziatische land zijn er 94 soldaten om het leven gekomen.

Volgens waarnemers hebben de Taliban hun tactiek gewijzigd. Ze zoeken nu niet meer de confrontatie in directe vuurgevechten met NAVO-troepen maar plaatsen bermbommen en voeren zelfmoordaanvallen uit.

Het Verenigd Koninkrijk doet met ongeveer 7.800 soldaten me aan de veiligheidsmacht ISAF die door de NAVO wordt geleid. De meeste Britten zijn gelegerd in de provincie Helmand waar ze de Task Force Helmand leiden.

Afgelopen vrijdag werden in de provincie Uruzgan twee ISAF-militairen uit Nederland gedood bij Deh Reshan door een bermbom.