maandag 9 januari 2012

Afghaanse soldaat schiet Amerikaanse collega dood en verwond er drie


Een militair van het Afghaanse leger heeft zondag in Qalat in het zuidoosten van Afghanistan het vuur geopend op Amerikaanse collega’s die een partijtje volleybal speelden.

Hierbij kwam een Amerikaanse soldaat van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO om het leven en raakten er drie gewond. De aanvaller werd doodgeschoten.

Dat meldt The New York Times die zich baseert op bronnen bij de Afghaanse politie. De aanval vond zondag plaats in Qalat, de hoofdstad van de provincie Zabul in het zuiden van Afghanistan.

Het was de derde keer in iets meer dan twee weken tijd dat een man in een Afghaans legeruniform personeel van de NAVO aanviel.

De Taliban eisten de twee eerdere aanvallen op. Maar in dit geval heeft de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging niet meteen de verantwoordelijkheid geclaimd, aldus de krant.

De Afghaanse soldaat naderde de volleybalwedstrijd en leek naar de soldaten te kijken die aan het spelen waren voordat hij het vuur opende met een M-16 machinegeweer, aldus Ghulam Jilani Farahi, de plaatsvervangend politiechef van de provincie Zabul.

Een andere Amerikaanse soldaat die de schoten hoorde loste vervolgens een schot en doodde de aanvaller.

De gouverneur van de provincie Zabul gaf een andere lezing van de gebeurtenis en zei dat een Amerikaanse soldaat was gedood en er een gewond was geraakt.

Een bron bij de ISAF vertelde aan het persbureau AFP dat 6 soldaten van de ISAF en 3 Afghaanse soldaten een geschil hadden dat uitmondde in een schotenwisseling.

""At an ISAF base near the governor's office at Zabul (in the south), six ISAF soldiers and three ANA (Afghan National Army) soldiers had a dispute which ended in an exchange of fire," a source of NATO's Afghan security force told AFP."

Volgens The New York Times bestaat er bezorgdheid bij de NAVO-troepen en Afghaanse commandanten dat opstandelingen zijn geïnfiltreerd in de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Eind december opende een Afghaanse soldaat in de West-Afghaanse provincie Farah het vuur op Amerikaanse collega’s. Hierbij werd alleen de Afghaan gedood.

Een paar dagen later schoot een man in een uniform van het Afghaanse leger twee soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen dood in de provincie Kapisa in het noordoosten van het land.

“Slapers”
De Afghaanse geheime dienst NDS heeft vorig jaar gezegd dat er bij de Afghaanse veiligheidsdiensten 130 tot 150 “slapers” zijn. Deze kunnen door de Taliban voor aanvallen tegen buitenlandse soldaten ingezet worden.

Daarnaast heeft volgens de NDS tot 7 procent van de Afghaanse soldaten en politieagenten Taliban-sympathieën.

Zie ook:
Vijf Afghaanse agenten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aanslag Taloqan