vrijdag 20 januari 2012

Afghaanse soldaat schiet 4 ISAF-militairen uit Frankrijk dood in Afghanistan


Een militair van het Afghaanse leger heeft vrijdag in de provincie Kapisa in het oosten van Afghanistan vier collega’s uit Frankrijk doodgeschoten. De schutter verwondde 16 andere soldaten en werd gearresteerd.

Het Franse ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat onmiddellijk na het incident Franse en Amerikaanse helikopters zijn ingezet om de gewonden te evacueren.

Ze werden overgebracht naar het Franse militaire hospitaal in Kabul en het Amerikaanse militaire hospitaal van Bagram.

Van 8 van de gewonden wordt de toestand ernstig genoemd.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft alle Franse operaties opgeschort en overweegt de Franse troepen eerder terug te halen uit Afghanistan, zo meldt de krant Le Monde.

Het incident speelde zich af in het district Tagab in de provincie Kapisa ten noorden van Kabul.

Een functionaris vertelde aan de BBC dat de Afghaanse militair een verbale aanvaring kreeg en het vuur opende. “An official told the BBC that an Afghan non-commissioned officer got into a "verbal clash" and opened fire.”

De dader van de schietpartij is gearresteerd.

De Afghaanse militair opende het vuur met een automatisch wapen kort nadat ongewapende Franse soldaten fysieke trainingsoefeningen hadden uitgevoerd.

De woordvoerder van het Franse leger, kolonel Thierry Burkhard, zei dat het leek alsof de soldaat toestemming had om de Forward Operating Base in Gwan in Tagab te betreden.

Driekwart van de 600 soldaten op de basis zijn Afghaans en de rest is Frans, aldus Burkhard.

Een woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO bevestigde in een verklaring dat het een soldaat betrof van het Afghaanse leger.

"Four International Security Assistance Force service members were killed today in eastern Afghanistan by a member of the Afghan National Army."

President Sarkozy stuurt minister van Defensie Gérard Longuet naar Afghanistan.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een soldaat van het Afghaanse leger het vuur opent op Franse collega's. Op 29 december werden twee Franse legionairs opzettelijk gedood door een Afghaanse militair.

De dader van deze schietpartij werd onmiddellijk doodgeschoten door Franse militairen.

Afghaanse soldaten en politieagenten hebben de afgelopen jaren ruim veertig buitenlandse militairen gedood.

In november schoot een Afghaanse soldaat op Australische collega's waarbij drie Australiërs gewond raakten. Kort daarvoor had een Afghaan drie Australische soldaten en een Afghaanse tolk doodgeschoten.

Volgens verslaggevers gaat het in dit soort situaties om infiltranten van de Taliban of is er een conflict tussen de betrokkenen aan vooraf gegaan.

Infiltranten
Amerika stuurde vorig jaar 80 leden van de contraspionagedienst naar Afghanistan om aanvallen van infiltranten op buitenlandse troepen tegen te gaan.

Vorig jaar meldde de Afghaanse inlichtingendienst dat er tussen de 130 en 150 "slapers" van de Taliban zijn bij de Afghaanse veiligheidsdiensten die door de Taliban-leiding kunnen worden ingezet.

Frankrijk in Afghanistan
Frankrijk heeft momenteel nog 3.600 troepen gestationeerd in Afghanistan na de terugtrekking van 400 manschappen sinds oktober 2011.

De missie van Parijs in Afghanistan heeft sinds 2001 aan 82 Franse militairen het leven gekost.

Het afgelopen jaar zijn de verliezen aan Franse kant fors opgelopen. In 2011 kwamen 26 militairen in actie om, waarvan 5 bij een zelfmoordaanslag op 13 juli.

De NOS spreekt met verslaggeefster Bette Dam over de schietpartij. Zij beweert dat dit soort incidenten vrijwel niet te voorkomen zijn.



Zie ook:
Frankrijk staakt voorlopig operaties in Afghanistan