vrijdag 27 april 2012

Lid Afghaanse special forces schoot Amerikaanse mentor en zijn vertaler dood

Afghaanse functionarissen hebben vrijdag gezegd dat een Afghaanse elitesoldaat woensdag in het zuiden van Afghanistan een Amerikaanse mentor en zijn vertaler op een Amerikaanse basis heeft doodgeschoten.

Het is de eerste keer dat een lid van de nieuwe en goed doorgelichte special forces van Afghanistan op buitenlandse collega’s schiet. Zo heeft het persbureau Reuters vrijdag gemeld.

De muitende Afghaanse soldaat opende het vuur op een Amerikaanse basis in het district Shah Wali Kot in de gewelddadige Zuid-Afghaanse provincie Kandahar, aldus generaal Abdul Hamid, de commandant van de Afghaanse troepen in het zuiden van het land.

Hamid vertelde aan Reuters dat de schietpartij plaatsvond na een verbaal conflict. De soldaat van de special forces opende vervolgens het vuur en schoot een lid van de Amerikaanse special forces en zijn vertaler dood.

De generaal zei dat Amerikaanse soldaten onmiddellijk terugschoten en de schutter doodden, evenals een ander lid van de Afghaanse special forces die terechtkwam in het aansluitende kruisvuur.

Dit jaar zijn bij zeker 11 verschillende incidenten 18 buitenlandse soldaten doodgeschoten door leden van Afghaanse strijdkrachten.

Verslaggevers zeggen dat dit soort aanvallen toenemen, en dat ze "ondergerapporteerd" worden.

Zie ook:
NAVO-soldaat doodgeschoten door man in Afghaans legeruniform