woensdag 4 april 2012

3 NAVO-soldaten onder doden zelfmoordaanslag in Faryab in noorden Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op NAVO-militairen in Maimana, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Faryab, zijn woensdag zeker 9 doden gevallen, waaronder 3 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, politieagenten, burgers en een tolk.

- Update 05-04-2012 : Bij de aanslag zijn 13 doden gevallen. Het gaat om 3 Amerikaanse NAVO-militairen, 4 leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en 6 burgers. -

Luitenant-kolonel John Espen Lien, een woordvoerder van het Noorse leger, zei tegen het persbureau AFP dat bij de aanslag zeker 12 doden zijn te betreuren.

Een woordvoerder van de ISAF maakt in een verklaring melding van drie gedode ISAF-soldaten in het noorden van Afghanistan.

"Three International Security Assitance Force service members died following an improvised explosive device attack in northern Afghanistan today."

De ISAF meldt, zoals gebruikelijk, de nationaliteit van slachtoffers en de exacte locatie van het incident niet. Dat wordt overgelaten aan het land van herkomst van slachtoffers.

Een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris heeft op basis van anonimiteit bevestigd dat onder de doden twee Amerikanen zijn. Maar hij had geen informatie over het derde NAVO-slachtoffer, zo meldt de Associated Press.

De Afghaanse politie zegt dat bij de aanslag Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

Noorwegen leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in de provincie Faryab.

De provincie behoort tot het Regionaal Commando Noord van de ISAF-missie in Afghanistan

Het Noorse leger vertelde aan het persbureau AFP dat er geen Noorse troepen in de buurt waren, zo meldt de BBC.

"Most of the foreign forces in Faryab are Norwegians but a spokesman for the country's army told AFP none of its troops were nearby."


TOLO News maakte eerder vandaag melding van 4 doden onder NAVO-troepen. Bij de aanslag vielen ook 26 gewonden.

Volgens Abdul Khaliq Aqsaye, de politiecommandant van Faryab, kwamen vier NAVO-soldaten om bij de aanslag.

"The incident happened around 10:00 am local time when a suicide attacker, wearing explosives, detonated himself near the foreign troops who were in a park in Maymana, the capital of the province, provincial police chief, Abdul Khaliq Aqsaye said.

Four Afghan police, four foreign troops, and an interpreter were killed in the attack, he added."

De politiecommandant van Faryab verklaarde aan de Amerikaanse nieuwszender CBS dat vier Amerikaanse soldaten bij de aanslag de dood vonden.

In de eerste uren na een grote aanslag in Afghanistan is er veelal veel onduidelijkheid over aantallen doden en gewonden.

De provincie Faryab wordt voor de NAVO geleid door Noorwegen.

Generaal Abdul Khaliq Aqsai vertelde aan het persbureau Reuters dat de Amerikaanse soldaten toeristische foto’s aan het maken waren in een park toen ze werden aangevallen.

De generaal zei dat “we de Amerikanen hadden gewaarschuwd niet in de stad rond te struinen”.

Hij zei dat volgens getuigen de aanvaller recht op ze afliep en schreeuwde "Allahu Akbar" (God is het grootst) voordat hij zijn zelfmoordvest tot ontploffing bracht.

BBC-correspondent Bilal Sarwary in Kabul zegt dat de aanvaller op een motorfiets een bijeenkomst naderde in de buurt van de grootste groentemarkt, die volgepakt was met winkelend publiek en Afghaanse en Westerse veiligheidsdiensten.

Bij verschillende bomaanslagen in het zuiden en oosten van Afghanistan kwamen dinsdag drie soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven.

De oorlog in Afghanistan heeft dit jaar aan 101 buitenlandse militairen het leven gekost.

Waarschuwing: De video bevat beelden van slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Maymana.