zaterdag 28 april 2012

Nog twee VS-militairen neergeschoten door Afghaanse agenten, NAVO meldt incidenten niet

Bij schietpartijen die de Amerikaanse autoriteiten niet hebben gemeld zijn woensdag bij een aanval van twee Afghaanse politieagenten twee Amerikaanse militairen gewond geraakt.

De twee Amerikanen werden door de Afghanen neergeschoten in de buurt van Kandahar-Stad. Dat meldt ABC News vrijdag in het artikel “Official: 2 Deadly Attacks by Rogue Afghan Troops”.

De schutters werden snel gedood door Amerikaanse troepen, aldus een Amerikaanse defensiefunctionaris.

De functionaris sprak op basis van anonimiteit om een incident onder de aandacht te brengen dat het militaire commando in Kabul als een “interne aangelegenheid” beschouwt.

De schietpartij vond plaats 2 uur voordat een Afghaanse soldaat elders in de provincie Kandahar een Amerikaanse collega en een vertaler doodschoot. Hierbij zijn mogelijk nog 3 Amerikaanse militairen gewond geraakt.

Woordvoerders van de door de VS geleide internationale militaire coalitie in Afghanistan hebben gezegd dat het hun beleid is om alleen de incidenten openbaar te maken waarbij doden vallen als Afghaanse troepen op strijdkrachten van de coalitie vuren.

Als coalitietroepen gewond raken, maar niet worden gedood, of als de Afghaanse schutter er niet in slaagt om iemand te raken, wordt het incident niet openbaar gemaakt.

De incidenten verhogen de ongerustheid over gewelddadige confrontaties tussen veiligheidstroepen, waarvan wordt verwacht dat ze bondgenoten zijn.

Zie ook:
Lid Afghaanse special forces schoot Amerikaanse mentor en zijn vertaler dood
NAVO-soldaat doodgeschoten door man in Afghaans legeruniform