vrijdag 20 april 2012

4 Amerikanen gedood bij crash Black Hawk-helikopter in Afghanistan

Een Amerikaanse helikopter van het type Black Hawk is donderdag in het zuidwesten van Afghanistan neergestort. De vier bemanningsleden, allemaal Amerikanen, zijn om het leven gekomen.

De crash vond plaats in slecht weer, aldus een militaire functionaris. “We kunnen een actie van de vijand niet uitsluiten.”

De nieuwszender CNN bericht dat troepen bij een gevechtspost in het gebied die aan het wachten waren om opgepikt te worden de crash zagen gebeuren.

Een andere Amerikaanse helikopter die in de buurt vloog bleef onbeschadigd.

- Amerikaanse defensiefunctionarissen deelden vrijdag mee dat bij de crash van de Black Hawk, in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand, de vier inzittenden om het leven zijn gekomen. -

De BBC meldt dat de NAVO zegt dat de crash plaatsvond in de Zuidwest Regio van Afghanistan. Tot deze regio horen de provincies Helmand en Nimroz.

Dodelijke helikoptercrashes in Afghanistan waarbij troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO zijn betrokken komen regelmatig voor.

Een aantal toestellen werd neergehaald door opstandelingen, andere verongelukten door technische problemen.

De dodelijkste helikoptercrash sinds de oorlog in Afghanistan in 2001 begon vond plaats in augustus 2011, toen 30 Amerikaanse militairen en zeven Afghaanse collega’s in de Oost-Afghaanse provincie Wardak de dood vonden toen hun helikopter neerstortte.

Een Amerikaanse militaire functionaris verklaarde toen dat opstandelingen de CH-47 Chinook hadden neergehaald. De Taliban beweerden dat militanten de helikopter hadden neergehaald met een raketgranaat.

Bij de crash van een helikopter van het type CH-53 Sea Stallion, in het district Musa Qala in de provincie Helmand, kwamen in januari zes Amerikaanse soldaten om het leven.

Vorige maand kwamen 12 ISAF-militairen uit Turkije om toen hun helikopter neerstortte op een appartementencomplex in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Zie ook:
12 ISAF-soldaten uit Turkije gedood bij helikoptercrash Afghanistan
31 Amerikaanse soldaten dood bij crash helikopter in oosten Afghanistan