woensdag 5 november 2008

Britse ISAF-soldaat van de Royal Gurkha Rifles gedood in Zuid-Afghanistan

In het gebied Musa Qala in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan is dinsdagavond een ISAF-militair uit Groot-Brittannië om het leven gekomen. Dat maakte het Britse ministerie van Defensie bekend.

De man diende bij het Royal Gurkha Rifles. “Hij kwam om door een beschieting van de vijand,” aldus een woordvoerster van het Britse leger.

Het slachtoffer nam deel aan een gezamenlijke actie van het Afghaanse leger en de buitenlandse ISAF-veiligheidsmacht. Hij werd nog ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen maar hij stierf, aldus Paula Rowe, woordvoerster van de Task Force Helmand.

De Britten nemen na de eerste verklaring van de dood van een soldaat altijd 24 uur stilte in acht voordat er verdere bijzonderheden worden verstrekt.

De Ghurka’s zijn een regiment in het Britse leger. Deze eenheid bestaat voornamelijk uit huurlingen uit Nepal die voor het Verenigd Koninkrijk vechten. Na verloop van tijd kunnen deze militairen de Britse nationaliteit krijgen.

Met de dood van de ghurka komt het totale aantal slachtoffers aan Britse kant sinds ze de oorlog in oktober 2001 in Afghanistan begonnen op 122.

Groot-Brittannië leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF-veiligheidsmacht in Helmand, een provincie die bekendstaat als de gevaarlijkste van Afghanistan.