donderdag 13 november 2008

Twee Britse ISAF-soldaten omgekomen in Helmand in Zuid-Afghanistan

Bij een explosie in het district Garmsir in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn donderdag twee mariniers uit Groot-Brittannië gesneuveld.

Het Britse ministerie van Defensie meldde dat hun voertuig werd getroffen door een bermbom toen ze een gezamenlijke patrouille uitvoerden met het Afghaanse leger.

De slachtoffers maakten deel uit van de Landing Force Command Support Group van de 3 Commando Brigade die gestationeerd is in Plymouth. Ze werkten nu bij de Task Force Helmand’s Information Exploitation Group.

Richard Blanchette, een woordvoerder van de NAVO, bracht in een verklaring van het bondgenootschap zijn blijk van medeleven uit met de familie, vrienden en nabestaanden van de slachtoffers. Hij noemde het verlies van de manschappen “onvervangbaar”.

“Our deepest sympathies go out to their family, friends and fellow soldiers. Their lives are irreplaceable to all of us who fight for the peace and stability of Afghanistan.”

Met de dood van de soldaten komt het totale aantal dodelijke slachtoffers aan Britse kant in de oorlogen in Irak en Afghanistan bij elkaar op 300. Hiervan vonden er 124 de dood in Afghanistan.

Het Verenigd Koninkrijk leidt de Task Force Helmand van de International Security Assistance Force. De provincie staat bekend als een van de meest gewelddadige van Afghanistan.

Vorige maand werd bekend dat de Britten hun bloedigste jaar in Afghanistan beleven. Het grootste gevaar vormen de bermbommen en de Taliban blijken sterker dan werd verwacht.

Verklaring Taliban
Zabihullah Mujahid, een hoge woordvoerder van de Taliban, heeft intussen tijdens een zeldzaam radio-interview met luisteraars van de BBC World Service gezegd dat zijn beweging de strijd gaat winnen.

Volgens de Britse omroep bevond hij zich op een “geheime plaats”.

Het interview kan worden beschouwd als een stevige uitdaging aan het adres van president Hamid Karzai en de buitenlandse troepen omdat Karzai momenteel juist een bezoek brengt aan Londen.

Mujahid roept al de buitenlandse troepen op om uit Afghanistan te vertrekken en zei dat de plannen van de nieuwe Amerikaanse president Obama om meer manschappen nar Afghanistan te sturen de opstand van de Taliban niet zullen verslaan.

Zie ook
Groot-Brittannië beleeft bloedigste jaar in Afghanistan