vrijdag 28 november 2008

Twee Britse mariniers gesneuveld in Afghanistan

Twee soldaten uit het Verenigd Koninkrijk zijn donderdag om het leven gekomen toen ze door een groep opstandelingen werden aangevallen in de zuidelijke provincie Helmand.

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie gemeld. De slachtoffers zijn de mariniers Tony Evans (20) en Georgie Sparks (19). Ze dienden bij de J Company, 42 Commando Royal Marines.

Tony Evans werd al op zijn 13e jaar een kadet bij de Britse Koninklijke Marine, zo meldt Defensie.

“Tony was the type of person who would do anything to help his friends and family and was well respected by all. The Royal Marines was his life since the age of 13 when he became a Royal Marines cadet.”

Het tweetal maakte deel uit van een voetpatrouille die ten noordwesten van de provinciehoofdstad Lashkar Gah werd aangevallen.

De manen zaten volgens een verklaring van het ministerie op het dak van een compound en er vond een aanval plaats van opstandelingen met raketgranaten waardoor ze zwaar gewond raakten.

Er werd eerste hulp verleend en ze werden met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Camp Bastion, de grootste Britse basis in Helmand. Ze overleden onderweg aan hun verwondingen.

Door de oorlog in Afghanistan vonden tot nu toe minstens 128 Britse soldaten de dood.