zondag 9 november 2008

Twee ISAF-militairen uit Spanje gesneuveld bij zelfmoordaanslag in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval in het district Shindand in de provincie Herat in het westen van Afghanistan zijn zondag twee Spaanse soldaten van de ISAF-veiligheidsmacht om het leven gekomen.

Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Vier militairen raakten gewond, waarvan een ernstig.

De dodelijke slachtoffers zijn korporaal eerste klas Rubén Alonso Ríos, geboren in 1978, en brigada Juan Andrés Suárez García, geboren in 1967. De twee gevallen soldaten hebben postuum het Kruis van Verdiensten ontvangen.

De doden en gewonden maakten deel uit van de Brigada Ligera Aerotransportable (BRILAT) uit Figueirido in de provincie Pontevedra.

De gewonden zijn vanuit Shindand, op ongeveer 100 kilometer van Herat, overgebracht naar het hospitaal van de basis in de provinciehoofdstad.

Eerder meldde de Afghaanse politie dat er een soldaat uit Italië was gesneuveld. Het was volgens een aantal kranten niet helemaal duidelijk of er nog een tweede zelfmoordaanslag in de provincie is geweest.

De Italiaanse regering heeft ondertussen laten weten dat er geen Italianen om zijn gekomen of gewond zijn geraakt. Het betrof dus uitsluitend Spaanse slachtoffers.

De naam van Juan Andrés Suárez García werd door de media genoemd terwijl de familie van het slachtoffer nog niet op de hoogte was gebracht. Defensie maakte deze naam daarom nog niet bekend.

De Spanjaarden verleenden steun aan Afghaanse veiligheidstroepen toen een zelfmoordaanvaller met een bestelwagen gevuld met explosieven inreed op het konvooi van de ISAF.

Het konvooi bestond uit 6 Spaanse pantserwagens en 12 trucks van het Afghaanse leger. De wagens van het Afghaanse leger keerde terug naar de basis Camp Stone na een oefening.

De kamikaze-aanvaller ramde het achterste voertuig in de colonne.

De Spaanse minister van Defensie Carme Chacón vetrekt zo snel mogelijk naar Afghanistan om de stoffelijke resten van de doden op te halen.

Daders
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Hun woordvoerder Qari Yousuf Ahmadi vertelde aan het persbureau AFP dat er 15 Afghaanse en buitenlandse militairen werden gedood of gewond raakten.

De Taliban staan erom bekend dat ze het aantal slachtoffers dat ze bij hun aanvallen maken flink kunnen overdrijven.

De groepering is in opstand tegen de regering in Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land. Daarom voeren ze aanslagen uit op de buitenlanders.

De aanslag vond plaats op ongeveer 2 kilometer van het dorp Azizabad waar in augustus volgens de Verenigde Naties en de Afghaanse regering 91 burgers werden gedood door een Amerikaanse luchtaanval.

De Amerikanen geven ondertussen toe dat ze bij deze aanval 33 doden onder de burgerbevolking hebben gemaakt.

Spanje is met 778 soldaten vertegenwoordigd in Afghanistan. Ze leiden het Provinciaal Reconstructie Team in de noordwestelijke provincie Badghis en hebben daarnaast troepen zitten in de provincie Herat.

De provincies maken deel uit van het ISAF Regionaal Commando West dat door Italië wordt geleid.

Sinds Madrid in 2002 meedoet aan de militaire operaties in het Aziatische land verloren daardoor 88 Spaanse troepen het leven, waaronder ook een aantal soldaten uit Latijns-Amerikaanse landen die in het Spaanse leger dienen.

Het grootste verlies in Afghanistan leed Spanje in augustus 2005. Er kwamen 17 militairen om toen hun Cougar AS532-helikopter verongelukte in de buurt van Herat.

Nog eens 62 militairen uit Spanje vonden de dood toen hun vliegtuig, een Yak 42, op 26 mei 2003 in Turkije verongelukte terwijl ze onderweg waren naar huis vanuit Afghanistan.

De internationale pers spreekt over 25 doden aan Spaanse kant in Afghanistan. Spaanse persbureaus tellen de slachtoffers van de vliegtuigramp in Turkije op bij het aantal doden dat in Afghanistan zelf is gevallen.

“La muerte de los dos soldados eleva a 88 el número de militares españoles fallecidos en este país.”