woensdag 13 juli 2011

5 Franse NAVO-militairen gedood bij zelfmoordaanslag in Kapisa in Noordoost-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval in de noordoostelijke Afghaanse provincie Kapisa zijn woensdag 5 NAVO-soldaten uit Frankrijk en een burger om het leven gekomen.

Ook vier Franse militairen en drie burgers raakten zwaargewond bij de aanslag in Joybar, die plaatsvond in de buurt van een shura, een ontmoeting van hoogwaardigheidsbekleders.

Volgens de plaatselijke autoriteiten van de provincie Kapisa was de aanval gericht tegen Franse soldaten van de International Security Assistance Forces (ISAF) in het district Tagab.

De NAVO heeft intussen gemeld dat bij een zelfmoordaanslag vijf van haar soldaten zijn omgekomen. De Franse regering heeft het dodental bevestigd.

Abdul Hakim Akhundzada, het districtshoofd van Tagab, vertelde dat de aanval plaatsvond bij een ISAF-basis in Tagab.

De districtsgouverneur vertelde dat de zelfmoordaanvaller naar de soldaten wandelde die naast hun pantserwagen stonden voordat hij zijn explosieven tot ontploffing bracht.

Uit eerste verslagen bleek volgens hem dat er enkele slachtoffers zijn gevallen onder ISAF-militairen en burgers.

In de loop van de middag maakte de NAVO het aantal doden bekend, en meldde de Franse regering dat het om Fransen ging.

De Fransen bewaakten een samenkomst van plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en gezegd dat die plaatsvond in het gebied Joy Bar in Tagab, toen Franse troepen en de plaatselijke politie het huis verlieten van een plaatselijke politiecommandant.

De Taliban beweren dat hoge Franse functionarissen vanuit Kabul naar Tagab waren gereisd.

De aanval is de meest dodelijke tegen het Franse leger in Afghanistan sinds de hinderlaag van Uzbin op 18 augustus 2008, waarbij 10 Franse militairen de dood vonden en er 21 gewond raakten.

De aanslag vindt een dag na het verrassingsbezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan Afghanistan plaats.

Sarkozy verklaarde gisteren dat hij de komende anderhalf jaar stapsgewijs 1.000 van de 4.000 Franse troepen die momenteel in Afghanistan verblijven gaat terugtrekken.

Sinds 2001 zijn 69 Franse soldaten in Afghanistan om het leven gekomen.