donderdag 23 februari 2012

Afghaanse soldaat schiet twee NAVO-soldaten VS dood in Afghanistan tijdens Koranprotesten

Een militair van het Afghaanse heeft donderdag in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan twee militairen uit de Verenigde Staten van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO doodgeschoten.

dat hebben Afghaanse functionarissen bekendgemaakt. Volgens de Afghanen gaat het om Amerikanen die zijn gedood, wat later op de dag door een Amerikaanse functionaris is bevestigd.

Een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht heeft gemeld dat de dader zijn wapen keerde tegen ISAF-soldaten waarbij de militairen om het leven kwamen.

"An individual wearing an Afghan National Army uniform turned his weapon against International Security Assistance Force service members in eastern Afghanistan today, killing two service members."

De ISAF maakte de nationaliteit van de slachtoffers en de exacte plaats van het incident niet bekend.

In het oosten van Afghanistan zijn voornamelijk Franse en Amerikaanse troepen gestationeerd.

Nangarhar
Volgens BBC-verslaggever Bilal Sarwari is de dader een Afghaanse soldaat en opende hij het vuur op Amerikaanse en Afghaanse collega's in de provincie Nangarhar.

Sarwari melddde op Twitter dat functionarissen van de Afghaanse inlichtingendienst in de provincie Nangarhar hebben gezegd dat de soldaat van het Afghaanse leger diende op een basis, zich bij demonstraties aansloot, en het vuur opende op VS- en ANA-soldaten. Vervolgens ontvluchtte hij het gebied.

“Afghan intelligence officials Ningarhar: ANA soldier was serving on base. Joined demonstrators&opened fire on US&ANA. Fled area”

Plaatselijke functionarissen in Khogyani zeggen dat uit eerste informatie blijkt dat de ANA-soldaat op een gezamenlijke basis van het Amerikaanse en Afghaanse leger in Kaga diende.

"Local officials in Khogyani: Initial assesment&information shows ANA soldier was serving on joint US-ANA base in Kaga."

In verschillende delen van Afghanistan, waaronder in de provinciehoofdstad Jalalabad van Nangarhar, vinden demonstraties plaats uit protest tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram.

Afgelopen maandag openden 11 Afghaanse agenten in Robat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar het vuur op ISAF-soldaten die onder meer afkomstig waren uit Albanië. Hierbij vond een Albanese militair de dood.

Op 20 januari dit jaar schoot een Afghaanse soldaat vier collega's uit Frankrijk dood in de Oost-Afghaanse provincie Kapisa.