zondag 26 februari 2012

Afghaanse agent doodde twee Amerikaanse ISAF-militairen in Kabul

De dader van de aanslag van zaterdag op Amerikaanse militairen in het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul is vermoedelijk de Afghaanse politieman Abdul Saboor. Hij schoot twee ISAF-soldaten uit de VS dood.

Dat heeft een Afghaanse functionaris tegen TOLO News gezegd. Saboor, die ook bekend is onder de naam Salangi, kwam twee jaar geleden bij de politie. Hij is nog steeds voortvluchtig.

Hij is 25 jaar en zou in Pakistan hebben gestudeerd. Hij begon in 2007 als chauffeur bij het ministerie, maar was intussen agent geworden en werkte vermoedelijk bij de afdeling van de inlichtingendienst van het ministerie.

Hij zou pas vorige week een pistool hebben gekregen.

De Amerikaanse slachtoffers, een kolonel en een majoor, werkten voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO als adviseurs op het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist en gezegd dat het een wraakactie is voor de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse basis in Bagram.

De Taliban meldden ook dat de dader wist te ontkomen.

In Afghanistan vinden al 6 dagen demonstratiesdemonstraties plaats tegen de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse basis in Bagram. hierbij zijn al zeker 37 doden gevallen.

Het incident in Kabul benadrukt opnieuw het gevaar dat infiltranten binnen de Afghaanse veiligheidsdiensten vormen.

Ook ondermijnt dit soort gebeurtenissen het vertrouwen tussen de buitenlandse troepen in Afghanistan en leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten waarmee ze nauw samenwerken.

Terugtrekking uit ministeries
Generaal John Allen, de bevelhebber van de ISAF-veiligheidsmacht, heeft besloten alle personeelsleden die op Afghaanse ministeries werkzaam zijn daar terug te trekken.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook besloten om als tijdelijke maatregel zijn adviseurs terug te halen bij de overheidsinstellingen in Kabul.

De Franse regering treft voorbereidingen om haar burgerpersoneel terug te halen uit Afghanistan.

In Afghanistan wordt al zes dagen gedemonstreerd tegen Amerikanen en de NAVO vanwege de Koranverbranding op de Amerikaanse basis in Bagram.

Bij wraakacties zijn de afgelopen week vier Amerikanen omgekomen.

Zondagochtend raakten zeven Amerikaanse militairen gewond toen een granaat naar hun basis in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz werd gegooid.

Zie ook:
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zaken
Demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen opnieuw levens