vrijdag 3 juni 2011

Media geven massaal verkeerde gegevens over percentage omgekomen buitenlandse militairen Afghanistan

Nederlandse kranten en bladen hebben donderdag en masse onjuiste gegevens verspreid over het percentage omgekomen buitenlandse soldaten in Afghanistan.

“Niet eerder zijn zoveel buitenlandse militairen omgekomen in de oorlog in Afghanistan dan in april en mei van dit jaar,” wordt door tal van kranten gemeld, gevolgd door: “Dat is een toename van 85 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.”

Het aantal doden in dezelfde periode in 2010 wordt niet genoemd.

Maar dit jaar vielen in april en mei 108 doden, vorig jaar in april en mei 85. Dit is geen toename van 85 procent.

Het aantal doden in deze periode in 2010 wordt gemeld als stijgingspercentage.

Het maakt het trouwens niet minder erg dat al deze mensen in de bloei van hun leven de dood hebben gevonden.

Zie voor de juiste cijfers:
http://icasualties.org/oef/

Toch maar een verwijzing naar De Telegraaf waar het onder meer te vinden is.

"De buitenlandse troepenmacht had in april en mei maar liefst 110 doden te betreuren, 51 in april en 59 in mei. Dat is een toename van 85 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar."

Mogen de lezers dan bovendien zelf misschien uit gaan zitten rekenen hoeveel het er dan in deze periode in 2010 waren?

Ook dit is onjuist:

"De radicaalislamitische Taliban hebben tijdens hun voorjaarsoffensief in april en mei een reeks aanslagen gepleegd, waarbij steeds militairen om het leven kwamen. Normaliter is het aantal doden onder de buitenlandse troepen het grootst van juni tot en met september."

Maar in juni 2010 en juli 2010 kwamen respectievelijk 103 en 88 buitenlandse troepen om. Dit zijn er bij elkaar 191 en nog altijd meer dan in april en mei 2011.

Bij die aanvallen van de Taliban kwamen bovendien niet alleen "steeds militairen om het leven", maar ook een heleboel Afghaanse burgers.

Volstrekt waardeloze verslaggeving, en dan gaat het om een oorlog, en elke krant neemt klakkeloos de onzin van een andere over.