zondag 26 juni 2011

Twee Spaanse ISAF-soldaten gesneuveld in Badghis in Noordwest-Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in de provincie Badghis in het noordwesten van Afghanistan zijn zondag twee ISAF-militairen uit Spanje omgekomen. Elders in Afghanistan vonden dit weekeind nog zeker vier buitenlandse soldaten de dood.

Het Spaanse ministerie van Defensie maakte de dood van de soldaten bekend. Drie collega’s raakten gewond.

De aanslag vond plaats op 20 kilometer ten noorden van Qala-e-Naw, de hoofdstad van de provincie Badghis die door Spanje wordt geleid.

De dodelijke slachtoffers zijn sergeant Manuel Argudin Perrino (34) uit Gijon en de soldate Niyireth Pineda Marín (31), oorspronkelijk uit Colombia. Ze dienden bij het Regimiento de Infantería ‘Soria nº 9’, dat Fuerteventura als thuisbasis heeft.

De gewonde militairen zijn soldaat Jhony Aliario Herrera Trejos (28), afkomstig uit Bogotá (Colombia). Hij liep aan beide benen en een arm botbreuken op, korporaal Roi Villa Souto uit Pontevedra (26) met beenbreuken en soldaat Ruben Velázquez Herrera (20) uit Las Palmas de Gran Canaria, met een aantal blauwe plekken.

De gewonden werden per helikopter naar het hospitaal van Bala Murghab gevlogen. Nadat ze waren gestabiliseerd werden ze overgebracht naar het Spaanse hospitaal in de stad Herat.

Vorige week raakten vijf Spanjaarden, waarvan drie ernstig, gewond bij een bermbomaanslag eveneens in de provincie Badghis.

De Spaanse missie in Afghanistan heeft in 9 jaar tijd aan bijna 100 Spaanse militairen het leven gekost.

Het zwaarst werd de Spaanse troepenmacht getroffen toen 62 soldaten in 2003 om het leven kwamen bij een vliegtuigongeluk in Turkije toen ze terugkeerden uit Afghanistan naar Spanje.

In augustus 2005 verongelukte een Spaanse legerhelikopter van het type Cougar in de West-Afghaanse provincie Herat waarbij 17 Spaanse soldaten omkwamen.

De ISAF maakte verder de dood van vier militairen bekend. Zoals gebruikelijk werd de nationaliteit niet gemeld.

De ISAF meldde de dood van een militair zondag in het oosten van Afghanistan bij een aanval van opstandelingen.

In het zuiden van het land kwamen zondag twee militairen om, een bij een aanval van opstandelingen en een door een bermbom.

Zaterdag kwam nog een soldaat van de International Security Assistance Force in het zuiden van het land om bij een aanval van opstandelingen.

Deze maand zijn al meer dan 50 buitenlandse troepen in het Centraal-Aziatische land om het leven gekomen.