donderdag 2 juni 2011

Franse NAVO-soldaat gedood in Noordoost-Afghanistan

Een NAVO-militair uit Frankrijk is woensdag tijdens een verkenningsmissie in de provincie Kapisa om het leven gekomen toen zijn eenheid werd aangevallen door een groep opstandelingen. Drie Fransen raakten gewond.

Dat heeft het Franse ministerie van Defensie gemeld. De genist kwam om tijdens een verkenning en het zoeken naar een wapenopslagplaats in de provincie Kapisa, ten noordoosten van Kabul.

De schermutseling vond plaats in de buurt van het dorp Shinzaï, in de vallei van Alasay. Tijdens de strijd raakte een Franse militair dodelijk gewond.

Twee van de gewonden werden geraakt door vijandelijk vuur, de derde raakte licht gewond tijdens de actie.

Ze werden onmiddellijk overgebracht naar de basis van Tagab en vervolgens per helikopter voor behandeling naar het Franse militaire hospitaal in Kabul gevlogen.

De militairen die gewond raakten dienen bij het 17ème régiment du génie parachutiste uit Montauban en het 35ème régiment d’artillerie parachutiste uit Tarbes.

De lichtgewonde maakt deel uit van het 1er régiment de chasseurs parachutistes uit Pamiers en Ariège.

Het dodelijke slachtoffer is de 30-jarige korporaal Guillaume Nunes-Patego van het 17e Régiment du Génie Parachutiste (RGP) uit Montauban.

Hij heeft onder meer gediend in het voormalig Joegoslavië, Nieuw-Caledonië, Reunion, Mayotte en Gabon. Hij laat een vrouw en een jong kind achter.

Frankrijk heeft ongeveer 4.000 troepen in Afghanistan gelegerd.

Nunes-Patego is de 59ste Franse soldaat die in Afghanistan om het leven komt sinds 2001.