zaterdag 4 juni 2011

Vier ISAF-soldaten gedood in Oost-Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in het oosten van Afghanistan zijn zaterdag vier militairen van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht gesneuveld.

Dat heeft de ISAF in een korte verklaring gemeld. De nationaliteit van de militairen en de exacte lokatie van de aanslag maakte de NAVO niet bekend.

In het oosten van Afghanistan zijn vooral Amerikanen gestationeerd, maar ook Fransen, Polen en Tsjechen.

De ISAF laat het altijd aan het land van herkomst van slachtoffers over om de identiteit bekend te maken.

De VS melden de dood van een soldaat pas 24 uur nadat de verwanten ervan op de hoogte zijn gesteld, maar het komt wel voor dat een functionaris op basis van anonimiteit de nationaliteit meldt.

Bij twee verschillende aanvallen van opstandelingen kwamen vrijdag in het zuiden van Afghanistan twee NAVO-militairen om het leven.

Het ligt in de planning dat buitenlandse troepen zich vanaf juli dit jaar geleidelijk terug gaan trekken uit Afghanistan. De terugtrekking zou dan in 2014 voltooid moeten zijn.

Een lid van de Italiaanse paramilitaire politie Carabinieri is vrijdag in de noordoostelijke provincie Panjshir bij een schietpartij om het leven gekomen.

Zeker twee politiemannen en drie bewakers van een bevoorradingskonvooi van de NAVO zijn vrijdag in de Oost-Afghaanse provincie Ghazni gedood toen ze werden aangevallen door opstandelingen.

Uit een opiniepeiling in Australiƫ blijkt intussen dat 62 procent van de bevolking wil dat alle Australische troepen binnen zes maanden terugkeren naar huis.

De afgelopen maanden is het aantal NAVO-troepen dat is omgekomen in het Centraal-Aziatische land toegenomen. In de periode april-mei 2010 kwamen 85 buitenlandse soldaten om, in dezelfde periode in 2010 vielen ongeveer 110 doden.

De dood van de militairen vandaag brengt het totaal aantal omgekomen buitenlandse soldaten dit jaar op ruim 220.

Dit is iets minder dan het totaal aantal dodelijke slachtoffers over de eerste vijf maanden in 2010.