dinsdag 7 juni 2011

Opnieuw Australiër gesneuveld in Afghanistan

Een aanval van opstandelingen in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand heeft dinsdag het leven gevergd van een NAVO-militair uit Australië.

Het slachtoffer is een “combat engineer” die diende bij de “Special Operations Task Group”. Dat heeft het Australische ministerie van Defensie gemeld.

De 23-jarige genist Rowan Robinson raakte gewond tijdens een gevecht met opstandelingen bij een gezamenlijke missie van de Afghaanse Nationale Politie (ANP) en de Special Operations Task Group (SOTG) om routes van opstandelingen te verstoren in Helmand.

Hij werd voor behandeling overgebracht naar het hospitaal van Tarin Kowt, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

Robinson diende bij de Incident Response Regiment (IRR), die Sydney als thuisbasis heeft.

De Australische bevelhebber van het leger, luchtmaarschalk Angus Houston, zei: “De dappere jonge man was op zijn tweede tour in Afghanistan. Hij was eerder verbonden aan de Reconstruction Task Force-3 in 2007.”

Het trieste nieuws komt een dag nadat de lichamen van twee gesneuvelde “diggers”, zoals de Australische troepen worden genoemd, terugkeerden naar Australië. Robinson is het vierde dodelijke Australische slachtoffer in twee weken in Afghanistan.

De roep in Australië om de troepen terug te halen wordt volgens de krant The Australian steeds luider.

Maar Agnus Houson verklaart dat de troepen moeten blijven in Afghanistan.

Hij zegt: “Waarom zou je terugtrekken wanneer je de beste vooruitgang boekt die je ooit hebt gemaakt.”

Ondanks dat Houston beweert dat er vooruitgang wordt geboekt, is Afghanistan nog niet eerder zo onveilig geweest sinds de val van het bewind van de Taliban eind 2001.

De provincie Helmand is de zuidwestelijke buurprovincie van Uruzgan, en staat bekend als een van de gevaarlijkste, of gevaarlijkste, provincie van het land.

De dood van de genist brengt het totaal aantal Australiërs dat in Afghanistan om het leven is gekomen op 27.