maandag 20 juni 2011

Vier Spaanse NAVO-soldaten en tolk gewond door bermbom in Noordwest-Afghanistan

Bij een ontploffing van een bermbom in de noordwestelijke Afghaanse provincie Badghis zijn zaterdag vier NAVO-militairen uit Spanje en een civiele Spaanse tolk gewond geraakt. Drie soldaten raakten ernstig gewond.

Hun pantservoertuig werd geraakt door een explosie in Jalogirak toen ze van het district Balamorghab op weg waren naar Chighcharan City, de provinciehoofdstad (…). (*Chighcharan is de hoofdstad van de aangrenzende provincie Ghowr, Qala-e-Naw is de hoofdstad van Badghis).

De chef van het kantoor van de gouverneur, Sharafuddin, vertelde aan Pajhwok dat drie van de vijf gewonden er ernstig aan toe zijn.

Het Spaanse leger meldt in een verklaring dat de ontploffing plaatsvond bij de plaats Ludina. Van twee militairen moest een been worden geamputeerd.

De slachtoffers werden aanvankelijk naar het hoofdkwartier van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) getransporteerd en zijn vervolgens overgebracht naar het Spaanse hospitaal in de stad Herat.

De tolk is een Spanjaard van Iraanse afkomst.

De Spaanse krant El PaÍs publiceert onder meer een kaartje waar de explosie plaatsvond, in het noordwesten van de provincie Badghis.

Spanje leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de NAVO-ISAF in de provincie Badghis, die tot het Regionaal Commando West hoort ven de veiligheidsmacht.